HÍREK

Gazdasági összeomlás jöhet

Nem tudjuk, hogy a jelenlegi tőzsdei gázárak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy a hazai és az európai gazdaság is összeomolhat. Félelmetesen magas inflációval párosulva a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusokat is felfüggeszthetik az európai döntéshozók.

 Augusztusban megduplázódtak, a nyár folyamán megnégyszereződtek az amúgy is magas energiaárak. Miközben a decemberi határidős gázár 1400, a jövő évi 1300 forint, Magyarországon a lakosság 102, az átlagon felüli fogyasztásért 747 forintot fizet.

 Pár hete még elegendő beavatkozásnak tűnt a kormány gázáremelése, de ilyen árak mellett biztosan nem lesz az. A jelenlegi tőzsdei árak évi 3000-4000 milliárd forint költségvetési terhet jelentenek, ami a GDP 5-7%-a. Ha így maradnak a gázárak, akkor szinte biztos, hogy újabb lakossági energiaár-emelések jönnek.

Ez a fogyasztásra, a GDP fő hajtóerejére negatív hat, miközben az ipar és a szolgáltatás területén óriási infláció, csődsorozat és elbocsátási hullám jön. Csökken a hitelkihelyezés, miközben még a kormányzat is megszorít. Sehol egy ellensúly, a gyengülő forint pedig még csak rátesz egy lapáttal az inflációra.

Ez lehet egy gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában ez várható, de talán mi vagyunk a legsebezhetőbbek.

Megoldás lehetne, ha lezárnák a kereskedést a gázpiacon, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon.

Nem jelentene tökéletes megoldást: adagolni kellene az energiát, az ipar egy részét le kell állítani, és a lakossági árak is magasak lehetnek, de legalább a jövőbeli bizonytalanság megszűnne.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldhitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#EU #gazdaság #energiaárak #fogyasztás #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »