HÍREK

Bedőlő vállalati hitelek

Izgalmas az MNB legújabb negyedéves Hitelezési felmérése, amelynek eredményeit pénteken mutatták be a jegybank szakértői. A bankok az MNB-nek adott válaszaik alapján a hitelkereslet visszaesésére, a hitelezési feltételek szigorítására, a beruházási célú hitelek súlyának csökkenésére és a hitelportfóliójuk minőségének a romlására számítanak. Az egyre sötétebb kilátások mögött nagy arányban az infláció, az emelkedő kamatkörnyezet és legfőképpen az energiaválság áll.

Az MNB felmérésben nem egyszer éles különbséget látunk a közelmúlt és a jövő között: míg az elmúlt negyedévek a hitelkereslet egyértelmű növekedéséről és alapvetően pozitív kínálati attitűdről szóltak, 2022 második felére vonatkozóan visszaesésről és a banki hitelfelvételek szigorodásáról szólnak a hitelintézeti várakozások.

 Vállalati hitelek

 A Hitelezési felmérésben részt vevő bankok válaszai alapján 2022 második negyedévében összességében nem változtak a vállalati hitelfeltételek Magyarországon – állapította meg a jegybank. A kis- és mikrovállalati, valamint a hosszú lejáratú hitelek iránt élénkülő kereslet mutatkozott ugyanebben az időszakban, amiben nagy szerepe volt a Széchenyi Kártya GO! kifutó, rendkívül kedvező hiteltermékeinek.

 Előretekintve a bankok egyharmada szigorítást tervez a sztenderdekben 2022 második felében, ezzel párhuzamosan a hosszabb lejáratú hitelek iránt 45 százalékuk keresletcsökkenést, míg magasabb forgóeszközhitel-igényt közel 30 százalékuk vár.

 A Banki konjunktúrafelmérés alapján a válaszadó intézmények 55 és 50 százaléka tervezi növelni a teljes vállalati és kkv-hitelállományát 2022 második félévében. A beruházási hitelek iránti csökkenő kereslet mellett eltolódást várnak a rövid lejáratú hitelek irányába.

A vállalatok esetében elsősorban az üzleti ingatlanhitelek kihelyezésében várható visszaesés a bankok szerint.

 A hitelezési feltételek rég látott szigorítására kell számítani a vállalati hiteleknél, kivéve az üzleti ingatlanhiteleket, ahol hasonló szigorításra már a közelmúltban is volt példa.

 A vállalati hitelkereslet is csökkenni fog, a legtöbb bank erre az üzleti célú ingatlanhitelek esetében számít, de a kis- és mikrovállalatok hitelkeresletéről is közel 50% mondja ezt.

 Az ITC-szektort leszámítva lényegében minden ágazatban a portfólióminőség romlására számítanak a bankok, a legnagyobb problémák a mezőgazdaságban, az építőiparban és a feldolgozóiparban jöhetnek.

 Az üzleti célú ingatlanok esetében a kihelyezni kívánt hitelmennyiség szinte mindenhol csökkenni fog, a logisztikai célú központokat leszámítva, amelyek esetében szigorítást sem jeleztek előre az MNB-nek válaszoló bankok.

 A nemteljesítő hitelek arányának és a nemteljesítéskori veszteségrátának a megugrására leginkább a kis- és mikrovállalatok esetében számítanak a bankok 2022 második felében.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#MNB #vállalatihitel  #rezsi #energiaválság #szakértőitámogatás

Forrás: www.zoldhitel.hu

vállalati hitel

zoldhitel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »