HÍREK

Zöldhitel még nem indul újra

MNB: erősíteni kell a zöld finanszírozást Magyarországon

A globális energiaválság miatt az energetikai fordulat soha nem volt ilyen fontos, az energiafüggőség csökkentése és az energiafüggetlenség megteremtése mindennél sürgetőbbé vált, az energiabiztonság növelése és a klímasemlegesség megteremtése ugyanazon lépések megtételét igényli. Magyarország energiafüggősége a legutóbbi adatok szerint az energiaimport révén tavaly 54,4%-os volt, a megújuló részaránya 11,9%. Csak az idei első negyedévi külkereskedelmi mérlegben 2 milliárd eurót romlott a magyar energiaegyenleg.

Az átállás óriási beruházásokat igényel, a környezeti fenntarthatóság azonban elérhető és számottevő előnyökkel is jár. A McKinsey szerint 2050-ig megvalósítható Magyarországon a klímasemlegesség. A fordulat a következő 28 évben a szokásos üzletmenethez képest 150-200 milliárd eurónyi többletberuházást igényel, míg a nukleáris energia hasznosításával is számoló hazai Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia 48-60 milliárd euró beruházási költséggel számol.

Az MNB egyik mandátuma tavaly augusztus óta a környezeti fenntarthatóság elősegítése. 2021-ben 10 zöldkötvény-kibocsátás történt 226 milliárd forint összegben, 21 ESG-alap jelent meg 158 milliárd forint eszközértékkel, és 2 zöld állampapír kibocsátás volt 145 milliárd forint értékben. 2022-ben tovább 3 zöldállampapír-kibocsátás történt 150 milliárd forint értékben, és 31 új ESG-alap ért el 133 milliárd forint eszközértéket. A Zöld Otthon Programhoz hasonló finanszírozási megoldásoknak most nincs itt az ideje, de a folytatáshoz szükséges műhelymunkát most kell elvégezni. A zöld hitelezés előmozdítására tőkekövetelmény-kedvezmények is alkalmasak, és további innovációkon dolgozik a jegybank: ilyen például a zöldtermékkereső.

Kormány: számos eszköz támogatja a zöld átállást

A hazai kkv-k egyszerre szembesülnek strukturális és akut kihívásokkal, előbbiek közé tartozik a zöld átmenet kihívása. Egy 2021-es KPMG-felmérés alapján az ESG és kiemelten a fenntarthatósági szempontok egyre hangsúlyosabban jelennek meg a nagyvállalati döntéshozatalban, a vezérigazgatók 58%-a szembesült ilyen igénnyel is az érdekeltek részéről. A megkérdezett európai beszerzési vezetők 20%-ánál már most elsődleges kritérium a fenntarthatóság a beszerzési döntéseknél vagy beszállítói átvilágításoknál. Az adatgyűjtési, jelentéstételi és tanúsítványi kötelezettségek teljesítése önmagában is 2-3 milliárdos költséget jelenthet a beszállító kkv-k számára, a termékfejlesztésekhez szükséges beruházások költségei ennél nagyságrendekkel magasabbak lehetnek.

Az akadályok leküzdéséhez kormányzati beavatkozásokra is szükség van, leginkább:

  1. a működési fenntarthatóság megteremtésében
  2. a finanszírozásban
  3. a vevői és jogszabályi megfelelőségben.

A vállalkozások zöld átállását már eddig is több eszközzel támogatták.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldhitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon. Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#MNB #ESG #fenntarthatóság #zöldátállás #szakértőitámogatás

Forrás: MNB, Portfolio, www.zoldhitel.hu

lakáshitel

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »