HÍREK

MNB és KSH adatok érkeznek

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten és a KSH több makrogazdasági adatot tesz közzé

Budapest, 2023. január 22., vasárnap (MTI) – Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten.

Hétfőn közli a Pénzügyminisztérium a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2022. évi alakulásáról. A január 11-én kiadott előzetes adatok szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének decemberi pénzforgalmi hiánya 1287,0 milliárd forintot tett ki, így az éves hiány 4753,4 milliárd forint volt 2022-ben. A múlt évi 29 786,1 milliárd forint összegű bevételek az előző év azonos időszakához képest 4684,2 milliárd forinttal, 18,7 százalékkal magasabbak lettek. 2022-ben az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya várhatóan a tervezetteknek megfelelően, a GDP 4,9 százalékán alakult, a különleges földgázkészlet-felhalmozást is számítva pedig a hiány 6,1 százalékon teljesülhetett. Az államadósság a vártnál erőteljesebben csökkenhetett, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 73,5 százalékra javult az előző évi 76,8 százalékról.
Kedden tartja idei első kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. Az előző, tavaly decemberi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A tanács megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges az árstabilitási cél eléréséhez.
Szerdán a keresetek 2022. novemberi adatait közli a KSH. Tavaly októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 510 500 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 000 forint volt; az előbbi 18,4 százalékkal, utóbbi 19,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum tavaly végrehajtott emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá.
Pénteken közli a KSH a foglalkoztatottság-munkanélküliség tavaly decemberi és egész éves statisztikáit. A fő mutatóként használt háromhavi mozgóátlag szerint tavaly szeptember-novemberben az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 26 ezerrel több, 4 millió 713 ezer volt, a 15-74 éves munkanélküliek száma 7 ezerrel, 184 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal, 3,8 százalékra nőtt.

#MNB #KSH #kamatdöntés #makrogazdaság #adat

Forrás: www.mti.hu ; Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MTI 2023. január 22., vasárnap 10:00

KSH és MNB adatok érkeznek

4iG

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »