HÍREK

Az infláció lassulását mérték

Az OECD-ben lassult az infláció decemberben

Budapest, 2023. február 7., kedd (MTI) – Éves szinten átlagosan 9,4 százalékra, tavaly április óta a legalacsonyabb szintre lassult decemberben a fogyasztói árak növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a novemberi 10,4 százalékról.

Decemberben a 38 OECD-ország közül 25-ben lassult az infláció, ugyanakkor 15 országban továbbra is kétszámjegyű volt a fogyasztói áremelkedés mértéke.

Az OECD-ben az élelmiszer- és energiaköltség nélkül számított fogyasztói árak emelkedése (maginfláció) 7,2 százalékra mérséklődött decemberben a novemberi 7,7 százalékról.

Az energiaárak növekedése már a hatodik egymást követő hónapban mérséklődött decemberben, amikor 2021 augusztusa óta a legkisebb ütemű, 18,4 százalék volt éves szinten a novemberi 23,8 százalékot követően. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, 15,6 százalékra a novemberi 16,2 százalékról.

Decemberben a G7-országokban az infláció átlagosan 7,4 százalékról 6,8 százalékra, a G20 országaiban pedig 9 százalékról 8,5 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) decemberben 9,2 százalék volt, a novemberi 10,1 százalék után. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme januárban 8,5 százalékra lassult.

#infláció #EU #OECD #energiaár #élelmiszerár

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)
infláció
MTI 2023. február 7., kedd 13:49

OTP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »