HÍREK

Új gáz kitermelés indult

Energiaügyi Minisztérium: megindul a gáz kitermelés az ígéretes békési gázmezőn

Hétfőn üzembe áll az első gáz kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is, Tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-t.

A kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. Hangsúlyozta közleményében a tárca.

A Békés vármegyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező megkutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött. A Corvinus-projektet 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánították. A termelési tesztek alapján a felfedezett mezőben elérhető, jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon kitermelése most megkezdődik. A napokban hozzálátnak a második kút fúrásához is.

Bár a gázfogyasztás tavaly az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, Magyarország kitettsége e téren még mindig magas. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni.

A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia, ám az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz rá – hívta fel a figyelmet az EM.

A kormány az ellátás biztonsága és a rezsicsökkentés védelme érdekében a hazai igények folyamatosan növekvő részét fedezné belföldön elérhető forrásokból. A most megkezdődő kitermelés így hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését – hangsúlyozta a tárca.

#gáz #földgáz #gázfogyasztás #rezsi #távfűtés

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

gáz

MTI 2023. február 13., hétfő 13:26

Budapest, 2023. február 13., hétfő (MTI)

árfigyelő

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »
fizetésemelés
munkaerőpiac

Fizetésemelés: tízből hat cég tervezi

Fizetésemelés: idén tízből hat cég tervezi Idén az év elején tízből hat cég tervezi fizetésemelés adását, erre leginkább a fizikai munkaerőt foglalkoztató nagyvállalatok dolgozói számíthatnak.

TOVÁBB OLVASOM »