HÍREK

Napelem csúcsdöntés született

A napelem energia termelés újabb napi csúcsot ért el. Érkezett a hír az Energiaügyi Minisztériumból

Mindig örömmel látja a Projektmenedzsment – tanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) csapata, ha megújuló energiaforrások (napelem, hőszivattyú, stb) tekintetében sikerek, újdonságok, eredmények látnak napvilágot.

A napelem termelési rekord bízunk benne arra is ösztönzi a döntéshozókat, hogy még inkább támogassák a zöld, megújuló témákat.

Részletek az alábbiakban:

Megdőlt a napelem termelési csúcs, február 10-én. Minden korábbinál többet, közel 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. Közölte az Energiaügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták. A belföldön hozzáférhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok valóra váltásához is.

A Mavir által tavaly nyáron, 2022. július 13-án rögzített korábbi csúcsot 94 megawattal múlta felül a déltájban regisztrált, 1953 megawattos múlt pénteki termelési rekord. Február 10-én a hazai áramfogyasztás 37 százalékát fedezte az összesen 2072 megawatt időjárásfüggő megújuló – döntő részben napelemes – termelés. A rekordmennyiségű forrásból így még exportra is jutott mintegy 240 megawatt.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években rendkívül gyors ütemben növekedett a napenergia hazai hasznosítása.

A beépített napelemes kapacitások a tavalyi év végére meghaladták a 4000 megawattot Magyarországon. E teljesítmény mintegy kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg az ipari-kereskedelmi és a háztartási méretű erőművek között.

A kormány 163 milliárd forint összértékű hálózatfejlesztési beruházásokat támogat. Ezzel az elosztó társaságok és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetője várhatóan újabb kapacitásokat állíthat rendszerbe.

Az uniós társfinanszírozással tervezett korszerűsítések fedezetét a mielőbbi megvalósítást segítve megelőlegezi a hazai költségvetés. A napelemes összkapacitásra 2030-ig kitűzött 6000 megawattos cél már jóval korábban, akár néhány éven belül elérhető lehet. Közölte a minisztérium.

#napelem #napenergia #áram #export #EU #finanszírozás

Forrás: www.mti.hu; Energiaügyi Minisztérium; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

napelem

MTI 2023. február 14., kedd 13:49

Budapest, 2023. február 14., kedd (MTI)

pályázat

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »