HÍREK

Pozitív OECD és EU felmérés hazánkról

Varga Mihály: Magyarország tudta a legnagyobb arányban fehéríteni gazdaságát az OECD és az EU felmérései szerint

 

A kormány 2010 óta következetesen azt az adófilozófiát képviseli, hogy nem emelni kell az adókat, hanem beszedni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) ünnepi közgyűlése után tartott rendezvényen.

A tárcavezető kiemelte: az OECD és az EU felmérései szerint Magyarország tudta a legnagyobb arányban fehéríteni gazdaságát: a beszedhető és ténylegesen beszedett áfa különbözete (áfa-rés) 21-22 százalékról 5-6 százalékra csökkent az elmúlt években. Ez az arány 2010-ben még 30-35 százalék volt, vagyis a költségvetés az áfabevételeinek mintegy harmadáról mondott le – emelte ki.

A hatékonyság növelése, a gazdaság fehérítése a VJASZSZ és más szakmai partnerek nélkül nem valósult volna meg – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Az adók hatékonyabb beszedése, a gazdaság fehéredése teszi lehetővé az adók csökkentését és azt, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon. Ezek az intézkedések adják a kormány gazdaságpolitikai mozgásterének legfontosabb kereteit – mutatott rá.

Emlékeztett, hogy az uniós csatlakozás után jelentősen megváltoztak a feltételek, a vámpolitika az Európai Unió hatáskörébe került. A közös uniós vámkódex alapján határozzák meg a vámpolitikát. A schengeni övezet tagjaként Magyarországra és az országon keresztül jelentős mennyiségű áru érkezik az Európai Unióba – hangsúlyozta.

A miniszter kifejtette: jelenleg a vámkezelések 100 százaléka elektronikusan történik. Pontos adatok állnak rendelkezésre, amelyek szerint öt éve az import- és export vámáru-nyilatkozatok száma 700 ezer volt. Tavaly megközelítette az 1 milliót. Ezen felül tavaly az e-kereskedelmi forgalomban is benyújtottak még további mintegy 38 millió darab vámáru-nyilatkozatot. A vámbeszedés költsége tavaly 37 milliárd forintot ért el. Az importáfa-bevételek megközelítették a 530 milliárd forintot, az előbbi 57, utóbbi 24 százalékkal nőtt éves szinten.

A 192 vállalatot tagjai között tudó Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége az idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból a szervezet főtitkára Berényi János és Varga Mihály átadta a szervezet által alapított Szent Máté díjakat.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#EU #OECD #adó #ÁFA #ekereskedelem

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

EU

MTI 2023. május 9., kedd 16:11

alapkamat

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »