HÍREK

Lassuló mezőgazdasági áremelkedés

KSH: lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése márciusban

Márciusban 21,9 százalékponttal lassult a mezőgazdaság termelői árak emelkedése.: A felvásárlási árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a februári 27,0 százalékos emelkedéssel szemben. – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 7,1 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly márciusinál. Ami 23,6 százalékpontnyi lassulást mutat a februári 16,5 százalékos dráguláshoz viszonyítva. Az élőállatok és álltai termékek felvásárlási árának éves emelkedése márciusban is 37,3 százalékos volt. Ám ez is 17,3 százalékponttal kisebb emelkedés a februári 54,6 százaléknál.

A növényi és kertészeti termékek között a burgonya és a zöldségfélék kivételével, minden csoportban a tavaly márciusi szint alá estek a felvásárlási árak.

  • A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 6,5 százalékkal elmarad a tavaly márciusitól,
  • a gyümölcsök 1,5 százalékkal,
  • az ipari növények felvásárlási ára pedig 31,5 százalékkal lett alacsonyabb.

Ez rendre 28,8 százalékpont, 21,0 százalékpont, illetve 24,9 százalékpont lassulás a februári árszinthez képest.

A búza felvásárlási ára 17,3, a kukoricáé 1,8 százalékkal állt alacsonyabban az idén, mint tavaly márciusban. Az ipari növények körében a napraforgó és a repcemag 36,7, illetve 40,2 százalékkal olcsóbb mint tavaly márciusban. Míg a dohány felvásárlási ára a KSH szerint ugyanúgy 8,0 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, mint februárban volt.

A zöldségfélék ára 30,0, a burgonyáé 43,7 százalékkal magasabb a tavaly márciusinál. Ez is 0,2, illetve 13,6 százalékponttal mérsékeltebb éves emelkedés a februárinál. A paradicsom felvásárlási ára 22,0 százalékkal, az uborkáé 31,1 százalékkal, a karfiolé 22,5 százalékkal változott. A sárgarépáé 24,3 százalékkal, a káposztáé 17,4, a salátáé 16,8 százalékkal volt magasabb a tavaly márciusinál.

Az élő állatok és állati termékek átlagos felvásárlási ára 38,0, illetve 36,0 százalékkal haladja meg a tavaly márciusit. Jelentős, 17,6, illetve 16,7 százalékpontos fékeződés a februári éves dráguláshoz viszonyítva – derül ki az adatokból.

A vágósertések felvásárlási árának éves emelkedése a februári 79,7 százalékról 36,3 márciusra százalékra mérséklődött. A vágómarha 21,5 százalékkal drágább a tavaly márciusi áránál, 2,0 százalékpont lassult az emelkedés.

A baromfiárak emelkedése átlagosan 4,5 százalékponttal 43,5 százalékra lassult. A tej felvásárlási ára egy év alatt 38,3 százalékkal emelkedett márciusra, ami 17,4 százalékponttal kisebb a februári drágulásnál. A tojás ára márciusban 66,3 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, de februárban még 95,4 százalékkal volt drágább.

Az első negyedévben a mezőgazdasági felvásárlási árak átlagosan 17,8 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, míg akkor 33,9 százalékos volt az éves áremelkedés üteme.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#mezőgazdasági #áremelkedés #ksh #mti #baromfi #sertés

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

mezőgazdasági

MTI 2023. május 15., hétfő 11:35

Baross

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »