HÍREK

Csökkenő Forint likviditás

MNB: a tartalékkötelezettség növelése szűkítette a bankrendszer Forint likviditását áprilisban

Áprilisban a bankrendszer szabad Forint likviditása – elsősorban a kötelező tartalékrendszer átalakítása miatt – szűkült, ami főként az egynapos betétek átlagállományának csökkenésében tükröződik – állapította meg előzetes statisztikai mérlegéről kiadott jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A monetáris tanács még korábban azért döntött a kötelező tartalékrendszer átalakításáról, hogy a bankrendszerben lévő likviditás nagyobb részét kösse le tartósan, és ezáltal tovább erősítse a monetáris transzmissziót.

A kötelező tartalékrendszer átalakításának hatására a hitelintézetek tartalékkötelezettsége a márciusi 2341 milliárd forintról csaknem kétszeresére, 4405,1 milliárd forintra emelkedett áprilisban. A bankrendszer tartalékszámláinak átlagos egyenlege a korábbi hónapokhoz képest valamelyest kisebb mértékben, 57,1 milliárd forinttal haladta meg az előírt kötelező tartalék összegét. A túltartalékolás mértéke márciusban 78, februárban 83 milliárd forint volt, de meg se közelítette a tavaly októberi, kiugróan magas 163 milliárd forintot az akkori 2728 milliárd forint tartalékolási kötelezettség felett.

A kötelező tartalékráta április 1-től 5 százalékról 10 százalékra emelkedett, és a kötelező tartalékszámla kamatozása is átalakult.

Az egynapos gyorstenderen elhelyezett betétek április havi átlagállománya mindössze 21 milliárd forinttal 6676 milliárd forintra csökkent.

Az MNB külföldi követeléseinek hó végi állománya a forint árfolyamának jelentős erősödése miatt áprilisban 289 milliárd forinttal 15 608 milliárd forintra csökkent, míg a kötelezettségek 158 milliárd forinttal 6868 milliárd forintra emelkedtek.

A központi kormányzat forint betéteinek hó végi állománya az előző hónaphoz képest alig 49 milliárd forinttal 1123 forintra csökkent áprilisban – derül ki az MNB statisztikai mérlegének áprilisi előzetes adataiból.

#Forint #MNB #likviditás #kamat #bank

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

Forint

MTI 2023. május 17., szerda 9:57

menedzser index

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
elektromos autó

Tárgyalás a német döntéshozókkal

NGM: német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck a német

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Nőtt az építőipar termelése

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB:kockázatos a kriptoeszközök

MNB: fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök, kriptotőzsdék. A kriptopiaci szereplők által működtetett ökoszisztéma még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik Magyarországon. Ezért alapvető,

TOVÁBB OLVASOM »