HÍREK

MNB finanszírozási adatok

MNB: a GDP 11,9 százaléka volt az államháztartás finanszírozási igénye az első negyedévben

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2020 milliárd forint volt az első negyedévében. Ez a negyedéves GDP 11,9 százalékát tette ki szemben a tavaly negyedik negyedévi 13,3 százalékkal és az egy évvel korábbi 3,4 százalékkal – jelentette csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A március végén zárult egy évben 5866 milliárd forint volt a finanszírozási igény, a GDP 8,4 százaléka. Az Eximbank egyenlegét is figyelembe véve viszont 5744 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 8,2 százalékának felel meg.

Az államháztartás névértéken számított, konszolidált bruttó adóssága 49 058 milliárd forintot, a GDP 70,3 százalékát érte el március végén. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága 51 175 milliárd forint, a GDP 73,3 százaléka volt. Ami megegyezik az előző negyedévivel és 3,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az államháztartás pénzügyi eszközeinek nem konszolidált állománya az első negyedév végén a GDP 32,0 százalékát, nem konszolidált kötelezettségei a GDP 79,0 százalékát tették ki, így a nettó kötelezettségek a GDP 47,0 százalékát érték el – közölte az államháztartás pénzügyi számláinak előzetes adatai alapján az MNB.

#MNB #GDP #államháztartás #hiány #finanszírozás

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB

MTI 2023. május 18., csütörtök 10:21

alapkamat

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
elektromos autó

Tárgyalás a német döntéshozókkal

NGM: német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck a német

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Nőtt az építőipar termelése

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB:kockázatos a kriptoeszközök

MNB: fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök, kriptotőzsdék. A kriptopiaci szereplők által működtetett ökoszisztéma még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik Magyarországon. Ezért alapvető,

TOVÁBB OLVASOM »