HÍREK

Külföldi áfa visszaigénylés közeleg

Az áfa levonására jogosult hazai vállalkozások szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Hangsúlyozták: a határidő jogvesztő, vagyis ezen időpontig a kérelmeknek be kell érkezniük a hivatalhoz. Aki elmulasztja, az a tavalyi számlái után a külföldön megfizetett áfát már nem igényelheti vissza. Késedelmét pedig még igazolási kérelemmel sem mentheti ki.

A magyar vállalkozásnak nem szükséges a külföldi adóhatóságot megkeresnie azért, hogy a külföldi beszerzései után visszakaphassa az áfát. Mivel a NAV-hoz, mint letelepedés tagállamához kell benyújtani elektronikus úton az áfa-visszatérítési kérelmet. A cégek az adót a 24ELEKAFA jelű űrlapon tudják visszaigényelni. A NAV pedig a benyújtott kérelmet továbbítja az egyes külföldi visszatéríttetési tagállamok irányába.

A külföldi áfa-visszaigénylés úgynevezett egyablakos rendszerének a lényege az egyszerűsítés. Ha ugyanis egy belföldi vállalkozás az Európai Unió olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, de beszerzésekor az adott tagállami általános forgalmi adót felszámították, akkor a nélkül is visszakaphatja a számlán szereplő áfát, hogy a beszerzés országában regisztrálna, adószámot igényelne.

Tavaly szeptember 30-ig mintegy 25 ezer magyar áfa-visszatérítési kérelmet továbbított a NAV az érintett tagállamokhoz – közölte a vámhivatal.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-648-9525, 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

áfa

#áfa #nav #visszaigénylés #külföld #cég

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

áfa

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

KKV Technológia
MOL

Újabb külföldi MOL siker

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol csoport vegyesvállalati partnereivel – közölte a társaság pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a SOCAR és

TOVÁBB OLVASOM »
termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »

Kattints és csatlakozz
Privát Facebook csoportunkhoz!

Ne maradj le az új információkról!