HÍREK

3,1%-kal nőtt az ipari termelés áprilisban

3,1%-kal nőtt az ipari termelés 2022. áprilisában. A növekedés elmarad a korábban becsültektől, de így is 4,9%-kal nőtt az ipari termelés 2022 első 4 hónapjában.

A munkanappal tisztított növekedés 4,7%-ot ért el áprilisban, amiben az ünnepnapok is szerepet játszottak.

A legnagyobb részt kitevő járműgyártás volumene csökkent áprilisban, míg a élelmiszer, ital, dohánytermék gyártás, számítógép, elektronikai termékek gyártása viszont az átlag felett növekedett.

A járműgyártás jövőbeni növekedésében a rendelésállomány változása, az alkatrész és chipellátás javulása jelentős hozzáadott értékkel bírhat.

Az általunk is publikált konjunktúra összefoglaló, de a IFO, Beszerzési menedzser indexek is javuló helyzetet mutatnak. A magyar gazdaság szempontjából fontos német ipari kilátások, rendelésállományok javuló tendenciát láttatnak. Annak ellenére, hogy nem olyan szoros a függőség a magyar és a német gazdaság között mint korábban, de ezek tovább javítják a várakozásokat.

Az orosz-ukrán háború bővülése a várakozásokat módosíthatja, de a jelenlegi helyzetet feltételezve nem számítunk további negatív hatásra.

Az európai és amerikai gazdasági javulás a külkereskedelem további javulását, növekedését eredményezheti. A hadiipari beszerzések az ipari termelésben jelentősebb hatást gyakorolhatnak az év hátralévő részében.

#konjunktúra #iparitermelés #növekedés #hadiipar #járműgyártás #háború

Forrás: Takarékbank, KSH, www.zoldhitel.hu

vállalkozásfejlesztés

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »