HÍREK

3,1%-kal nőtt az ipari termelés áprilisban

3,1%-kal nőtt az ipari termelés 2022. áprilisában. A növekedés elmarad a korábban becsültektől, de így is 4,9%-kal nőtt az ipari termelés 2022 első 4 hónapjában.

A munkanappal tisztított növekedés 4,7%-ot ért el áprilisban, amiben az ünnepnapok is szerepet játszottak.

A legnagyobb részt kitevő járműgyártás volumene csökkent áprilisban, míg a élelmiszer, ital, dohánytermék gyártás, számítógép, elektronikai termékek gyártása viszont az átlag felett növekedett.

A járműgyártás jövőbeni növekedésében a rendelésállomány változása, az alkatrész és chipellátás javulása jelentős hozzáadott értékkel bírhat.

Az általunk is publikált konjunktúra összefoglaló, de a IFO, Beszerzési menedzser indexek is javuló helyzetet mutatnak. A magyar gazdaság szempontjából fontos német ipari kilátások, rendelésállományok javuló tendenciát láttatnak. Annak ellenére, hogy nem olyan szoros a függőség a magyar és a német gazdaság között mint korábban, de ezek tovább javítják a várakozásokat.

Az orosz-ukrán háború bővülése a várakozásokat módosíthatja, de a jelenlegi helyzetet feltételezve nem számítunk további negatív hatásra.

Az európai és amerikai gazdasági javulás a külkereskedelem további javulását, növekedését eredményezheti. A hadiipari beszerzések az ipari termelésben jelentősebb hatást gyakorolhatnak az év hátralévő részében.

#konjunktúra #iparitermelés #növekedés #hadiipar #járműgyártás #háború

Forrás: Takarékbank, KSH, www.zoldhitel.hu

vállalkozásfejlesztés

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK