HÍREK

3,1%-kal nőtt az ipari termelés áprilisban

3,1%-kal nőtt az ipari termelés 2022. áprilisában. A növekedés elmarad a korábban becsültektől, de így is 4,9%-kal nőtt az ipari termelés 2022 első 4 hónapjában.

A munkanappal tisztított növekedés 4,7%-ot ért el áprilisban, amiben az ünnepnapok is szerepet játszottak.

A legnagyobb részt kitevő járműgyártás volumene csökkent áprilisban, míg a élelmiszer, ital, dohánytermék gyártás, számítógép, elektronikai termékek gyártása viszont az átlag felett növekedett.

A járműgyártás jövőbeni növekedésében a rendelésállomány változása, az alkatrész és chipellátás javulása jelentős hozzáadott értékkel bírhat.

Az általunk is publikált konjunktúra összefoglaló, de a IFO, Beszerzési menedzser indexek is javuló helyzetet mutatnak. A magyar gazdaság szempontjából fontos német ipari kilátások, rendelésállományok javuló tendenciát láttatnak. Annak ellenére, hogy nem olyan szoros a függőség a magyar és a német gazdaság között mint korábban, de ezek tovább javítják a várakozásokat.

Az orosz-ukrán háború bővülése a várakozásokat módosíthatja, de a jelenlegi helyzetet feltételezve nem számítunk további negatív hatásra.

Az európai és amerikai gazdasági javulás a külkereskedelem további javulását, növekedését eredményezheti. A hadiipari beszerzések az ipari termelésben jelentősebb hatást gyakorolhatnak az év hátralévő részében.

#konjunktúra #iparitermelés #növekedés #hadiipar #járműgyártás #háború

Forrás: Takarékbank, KSH, www.zoldhitel.hu

vállalkozásfejlesztés

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »