HÍREK

Rémálom a lakáskeresés Magyarországon

Az elszálló árak és a gyenge kínálat mellett óriási gondot jelent az ingatlanosok felkészületlensége vagy a hamis információkat tartalmazó hirdetések sokasága is.

 Az utóbbi években ingatlan árak elszálltak az, óriási problémát jelent az eladók felkészületlensége, azaz, hogy egyszerűen hiányzik rengeteg alapvető információ. Egy „átlagember” esetében teljesen tolerálható, hiszen ha nincs gyakorlata valakinek az ingatlan értékesítésben, akkor nem várható el tőle, hogy mindenre kapásból tudja a választ, minden dokumentum kéznél legyen…

… nem beszélve arról, hogy számos esetben a hirdetések egyszerűen fals információkat tartalmaznak az árral, az elhelyezkedéssel vagy az ingatlan állapotával kapcsolatban.

 Ár: az egyik legfontosabb szempont nyilván, amit tudnak az eladók is, és amivel valamiért mégis akarnak néhányan trükközni. Mint például amikor valaki megnézni egy érdekesnek tűnő lakást, és a helyszínen közlik vele, hogy egyébként a hirdetésben megadott ár már nem él, hanem annál többet kérnek, mert már valaki tett magasabb ajánlatot, az finoman szólva sem kifejezetten fair. Emellett arra is akad példa, hogy egy ingatlant 50 millióért hirdetnek, de kiderül, hogy van hozzá egy garázs vagy tároló, amit kötelezően meg kell venni mondjuk 5 millióért. Így ez már nem egy 50 milliós, hanem egy 55 milliós ár, ami azért egyáltalán nem ugyanaz.

 Anyagi ügyek:

Mennyi a közös költség? Mennyi a havi rezsi? Milyen a fűtési rendszer? Vannak-e egyedi mérők (hőmennyiség, vízóra)? Van-e a társasháznak tartozása, esetleg megtakarítása? Rendelkezik felújítási alappal? Ezek mind-mind alapvető fontosságú dolgok, amelyeket érdemes minél hamarabb letisztázni. Akár előzetesen el lehet küldeni az erre vonatkozó kérdéseket, amelyekre azért viszonylag hamar meg lehet szerezni a válaszokat. Nem árt elkérni a szervezeti működési szabályzatot (SZMSZ) vagy a ház alapító okiratát sem, abban is lehetnek olyan infók, amelyek alapvetően befolyásolhatják egy-egy vásárlási döntés meghozatalát.

 Ingatlan elhelyezkedése:

A hirdetésekben sokszor csak a környék van megadva, de ha valaki komolyan érdeklődik, és megtekintené az ingatlant, akkor értelemszerűen megkapja a pontos címet is. Na, ilyenkor érdemes fellapozni a Google Térképet, és az utcakép funkció használatával feltérképezni a környéket.

 Ingatlan állapota:

Manapság, amikor anyag- és szakemberhiány van, akkor kiemelt jelentőséggel bír a megvásárolni kívánt ingatlan műszaki állapota. Azaz, hogy szükség van-e, és ha igen, akkor milyen mértékű felújításra. Muszáj rákérdezni arra, hogy milyen anyagokat használtak, miből van a födém például, mert ez utóbbi alapvetően befolyásolhatja a terhelhetőséget, illetve az esetlegesen átszűrődő zaj mértékét. Ugyanilyen fontossággal bír a nyílászárók, az elektromos hálózat, a vízvezetékrendszer állapota is.

Számos hirdetésből hiányzik az értelmezhető minőségű képek, amelyeken látszik is valami az ingatlanból, valamint az alaprajz.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony-gyors és megbízható ingatlanközvetítés, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#lakáspiac #ingatlanpiac #lakásvásárlás #zöldhitel #szakértői támogatás
Forrás: Forbes, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »