HÍREK

Gigabank a kilátásokról

A Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője (Suppan Gergely) szerint a gazdasági konjunktúra nem törik meg, de kétségkívül lassulni fog. A projekció szerint az éves bázisú GDP egyik évben sem lesz nulla alatt.

Az idénre 5,7 százalékos, jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a háború, a romló külső környezet, az emelkedő kamatszint, a rezsicsökkentés kivezetése, az emelkedő infláció valamint a súlyos aszály miatt. A kamatemelések kezdenek beütni a gazdaságnak, a külpiacaink sérülékenyek és kiszámíthatatlanok. 2024-ben visszakapaszkodhat a GDP-növekedés 4 százalék köré, de ez a következő évek beruházási rátáján is fog múlni.

A működőtőke-beáramlás remekül működik, nemcsak most vannak beruházások, de a „csőben” is, azaz eldöntve és megvalósításra várva is vannak óriásprojektek.

 Az elemző szerint a hazai gazdaságot az építőipar húzta, különösen a gyárak és ipari létesítmények, raktárak és az irodák piaca. Az ágazat aktivitása már elérte és meghaladta a járvány előtti szintet, kevés régiós országról mondható el ugyanez. A megrendelésállományban is jók vagyunk, sok beruházás „van még a csőben” az eddig bejelentettek mellé.

 Hasonló a helyzet a gazdaság egyik húzóágazatával, a gépjárműiparral. Ugyan súlyosan függ a külső kereslettől, és ha a német megrendelések leállnak, akkor a hazai aktivitás is mehet a levesbe. De a megrendelésállomány nagyon magas bő másfél évre elegendő. És ez még úgy is igaz, hogy a szektort látványosan visszaveti a csiphiány, az elemző szerint bő 5 százalékponttal nőne jobban az ipari termelés, ha lenne elég csip.

 Gázárak amiben a legnagyobb a bizonytalanság. A szankciók nem működnek, az oroszok eladják másnak a nyersanyagot, míg Európát a gázhiány fenyegeti a télen. Ha a német ipar gázfogyasztását korlátozni kell, az nagyjából beláthatatlan következményekkel jár Magyarországra is, hiába kapunk mi más vezetéken, dél felől földgázt.

 Inflációs pálya esetében biztos, hogy 14 százalék fölé fog csúszni őszre a drágulás éves mértéke. Jövedéki adóemelés lesz, az extraprofitadót áthárítják a fogyasztókra, folyamatosan emelkednek az energiaárak, most a rezsicsökkentést is megvágták. Októberig emelkedő pályán marad, aztán a döntő, hogy mit kezd a többi ársapkával a kormány. Az infláció azonban magasabb is lehet, eltolódhat a pályája, ami az energiaválságtól, az ellátási láncok zavarától is nagyban függ.

Lakásvásárlás, lakáshitel, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út a megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Takarékbank #gazdaság #bank #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Forbes, www.zoldhitel.hu

zoldszechenyikartya-program

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

élelmiszerdrágulás
élelmiszerdrágulás

Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás

Mérséklődhet az élelmiszerdrágulás az MKB és a Takarékbank szakértői szerint Budapest, 2023. január 31., kedd (MTI) – A következő hónapokban valószínűleg mérséklődik az élelmiszerdrágulás Magyarországon,

TOVÁBB OLVASOM »
agrár pályázati felhívás
agrár pályázati felhívás

Agrár pályázati felhívás

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató agrár pályázati felhívás Az agrár pályázati felhívás keretében a mezőgazdasági termelők március 1. és augusztus 31. között ismét pályázhatnak

TOVÁBB OLVASOM »
államkötvény
államkötvény

Emelkedő államkötvény átlaghozam

Emelkedett a 3, 5 és 10 éves államkötvény típusok aukciós átlaghozama   A meghirdetett mennyiségnél 5,0 milliárd forinttal kisebb összegben, 55,0 milliárd forintért értékesített 3,

TOVÁBB OLVASOM »
GDP előrejelzés
GDP előrejelzés

Pozitívabb GDP előrejelzés

Emelkedő GDP előrejelzés és pozitívabb kilátások a Takarékbanktól 2023-ra vonatkozóan A vártnál gyengébb harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény miatt a 2022. évi GDP növekedési előrejelzését a

TOVÁBB OLVASOM »
Baross Gábor hitelprogram
Baross Gábor hitelprogram

Elindul a Baross Gábor hitelprogram

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: 700 milliárd forintos hitelkerettel elindul az Újraiparosítási Baross Gábor hitelprogram A magyarok által elutasított szankciók és a háború gazdasági hatásai egyre inkább éreztetik

TOVÁBB OLVASOM »