HÍREK

Gigabank a kilátásokról

A Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője (Suppan Gergely) szerint a gazdasági konjunktúra nem törik meg, de kétségkívül lassulni fog. A projekció szerint az éves bázisú GDP egyik évben sem lesz nulla alatt.

Az idénre 5,7 százalékos, jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a háború, a romló külső környezet, az emelkedő kamatszint, a rezsicsökkentés kivezetése, az emelkedő infláció valamint a súlyos aszály miatt. A kamatemelések kezdenek beütni a gazdaságnak, a külpiacaink sérülékenyek és kiszámíthatatlanok. 2024-ben visszakapaszkodhat a GDP-növekedés 4 százalék köré, de ez a következő évek beruházási rátáján is fog múlni.

A működőtőke-beáramlás remekül működik, nemcsak most vannak beruházások, de a „csőben” is, azaz eldöntve és megvalósításra várva is vannak óriásprojektek.

 Az elemző szerint a hazai gazdaságot az építőipar húzta, különösen a gyárak és ipari létesítmények, raktárak és az irodák piaca. Az ágazat aktivitása már elérte és meghaladta a járvány előtti szintet, kevés régiós országról mondható el ugyanez. A megrendelésállományban is jók vagyunk, sok beruházás „van még a csőben” az eddig bejelentettek mellé.

 Hasonló a helyzet a gazdaság egyik húzóágazatával, a gépjárműiparral. Ugyan súlyosan függ a külső kereslettől, és ha a német megrendelések leállnak, akkor a hazai aktivitás is mehet a levesbe. De a megrendelésállomány nagyon magas bő másfél évre elegendő. És ez még úgy is igaz, hogy a szektort látványosan visszaveti a csiphiány, az elemző szerint bő 5 százalékponttal nőne jobban az ipari termelés, ha lenne elég csip.

 Gázárak amiben a legnagyobb a bizonytalanság. A szankciók nem működnek, az oroszok eladják másnak a nyersanyagot, míg Európát a gázhiány fenyegeti a télen. Ha a német ipar gázfogyasztását korlátozni kell, az nagyjából beláthatatlan következményekkel jár Magyarországra is, hiába kapunk mi más vezetéken, dél felől földgázt.

 Inflációs pálya esetében biztos, hogy 14 százalék fölé fog csúszni őszre a drágulás éves mértéke. Jövedéki adóemelés lesz, az extraprofitadót áthárítják a fogyasztókra, folyamatosan emelkednek az energiaárak, most a rezsicsökkentést is megvágták. Októberig emelkedő pályán marad, aztán a döntő, hogy mit kezd a többi ársapkával a kormány. Az infláció azonban magasabb is lehet, eltolódhat a pályája, ami az energiaválságtól, az ellátási láncok zavarától is nagyban függ.

Lakásvásárlás, lakáshitel, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út a megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Takarékbank #gazdaság #bank #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Forbes, www.zoldhitel.hu

zoldszechenyikartya-program

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK