HÍREK

Gigabank a kilátásokról

A Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője (Suppan Gergely) szerint a gazdasági konjunktúra nem törik meg, de kétségkívül lassulni fog. A projekció szerint az éves bázisú GDP egyik évben sem lesz nulla alatt.

Az idénre 5,7 százalékos, jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a háború, a romló külső környezet, az emelkedő kamatszint, a rezsicsökkentés kivezetése, az emelkedő infláció valamint a súlyos aszály miatt. A kamatemelések kezdenek beütni a gazdaságnak, a külpiacaink sérülékenyek és kiszámíthatatlanok. 2024-ben visszakapaszkodhat a GDP-növekedés 4 százalék köré, de ez a következő évek beruházási rátáján is fog múlni.

A működőtőke-beáramlás remekül működik, nemcsak most vannak beruházások, de a „csőben” is, azaz eldöntve és megvalósításra várva is vannak óriásprojektek.

 Az elemző szerint a hazai gazdaságot az építőipar húzta, különösen a gyárak és ipari létesítmények, raktárak és az irodák piaca. Az ágazat aktivitása már elérte és meghaladta a járvány előtti szintet, kevés régiós országról mondható el ugyanez. A megrendelésállományban is jók vagyunk, sok beruházás „van még a csőben” az eddig bejelentettek mellé.

 Hasonló a helyzet a gazdaság egyik húzóágazatával, a gépjárműiparral. Ugyan súlyosan függ a külső kereslettől, és ha a német megrendelések leállnak, akkor a hazai aktivitás is mehet a levesbe. De a megrendelésállomány nagyon magas bő másfél évre elegendő. És ez még úgy is igaz, hogy a szektort látványosan visszaveti a csiphiány, az elemző szerint bő 5 százalékponttal nőne jobban az ipari termelés, ha lenne elég csip.

 Gázárak amiben a legnagyobb a bizonytalanság. A szankciók nem működnek, az oroszok eladják másnak a nyersanyagot, míg Európát a gázhiány fenyegeti a télen. Ha a német ipar gázfogyasztását korlátozni kell, az nagyjából beláthatatlan következményekkel jár Magyarországra is, hiába kapunk mi más vezetéken, dél felől földgázt.

 Inflációs pálya esetében biztos, hogy 14 százalék fölé fog csúszni őszre a drágulás éves mértéke. Jövedéki adóemelés lesz, az extraprofitadót áthárítják a fogyasztókra, folyamatosan emelkednek az energiaárak, most a rezsicsökkentést is megvágták. Októberig emelkedő pályán marad, aztán a döntő, hogy mit kezd a többi ársapkával a kormány. Az infláció azonban magasabb is lehet, eltolódhat a pályája, ami az energiaválságtól, az ellátási láncok zavarától is nagyban függ.

Lakásvásárlás, lakáshitel, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út a megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Takarékbank #gazdaság #bank #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Forbes, www.zoldhitel.hu

zoldszechenyikartya-program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »