HÍREK

Gigabank a kilátásokról

A Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője (Suppan Gergely) szerint a gazdasági konjunktúra nem törik meg, de kétségkívül lassulni fog. A projekció szerint az éves bázisú GDP egyik évben sem lesz nulla alatt.

Az idénre 5,7 százalékos, jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a háború, a romló külső környezet, az emelkedő kamatszint, a rezsicsökkentés kivezetése, az emelkedő infláció valamint a súlyos aszály miatt. A kamatemelések kezdenek beütni a gazdaságnak, a külpiacaink sérülékenyek és kiszámíthatatlanok. 2024-ben visszakapaszkodhat a GDP-növekedés 4 százalék köré, de ez a következő évek beruházási rátáján is fog múlni.

A működőtőke-beáramlás remekül működik, nemcsak most vannak beruházások, de a „csőben” is, azaz eldöntve és megvalósításra várva is vannak óriásprojektek.

 Az elemző szerint a hazai gazdaságot az építőipar húzta, különösen a gyárak és ipari létesítmények, raktárak és az irodák piaca. Az ágazat aktivitása már elérte és meghaladta a járvány előtti szintet, kevés régiós országról mondható el ugyanez. A megrendelésállományban is jók vagyunk, sok beruházás „van még a csőben” az eddig bejelentettek mellé.

 Hasonló a helyzet a gazdaság egyik húzóágazatával, a gépjárműiparral. Ugyan súlyosan függ a külső kereslettől, és ha a német megrendelések leállnak, akkor a hazai aktivitás is mehet a levesbe. De a megrendelésállomány nagyon magas bő másfél évre elegendő. És ez még úgy is igaz, hogy a szektort látványosan visszaveti a csiphiány, az elemző szerint bő 5 százalékponttal nőne jobban az ipari termelés, ha lenne elég csip.

 Gázárak amiben a legnagyobb a bizonytalanság. A szankciók nem működnek, az oroszok eladják másnak a nyersanyagot, míg Európát a gázhiány fenyegeti a télen. Ha a német ipar gázfogyasztását korlátozni kell, az nagyjából beláthatatlan következményekkel jár Magyarországra is, hiába kapunk mi más vezetéken, dél felől földgázt.

 Inflációs pálya esetében biztos, hogy 14 százalék fölé fog csúszni őszre a drágulás éves mértéke. Jövedéki adóemelés lesz, az extraprofitadót áthárítják a fogyasztókra, folyamatosan emelkednek az energiaárak, most a rezsicsökkentést is megvágták. Októberig emelkedő pályán marad, aztán a döntő, hogy mit kezd a többi ársapkával a kormány. Az infláció azonban magasabb is lehet, eltolódhat a pályája, ami az energiaválságtól, az ellátási láncok zavarától is nagyban függ.

Lakásvásárlás, lakáshitel, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út a megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Takarékbank #gazdaság #bank #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Forbes, www.zoldhitel.hu

zoldszechenyikartya-program

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »