HÍREK

Gigabank a kilátásokról

A Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője (Suppan Gergely) szerint a gazdasági konjunktúra nem törik meg, de kétségkívül lassulni fog. A projekció szerint az éves bázisú GDP egyik évben sem lesz nulla alatt.

Az idénre 5,7 százalékos, jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a háború, a romló külső környezet, az emelkedő kamatszint, a rezsicsökkentés kivezetése, az emelkedő infláció valamint a súlyos aszály miatt. A kamatemelések kezdenek beütni a gazdaságnak, a külpiacaink sérülékenyek és kiszámíthatatlanok. 2024-ben visszakapaszkodhat a GDP-növekedés 4 százalék köré, de ez a következő évek beruházási rátáján is fog múlni.

A működőtőke-beáramlás remekül működik, nemcsak most vannak beruházások, de a „csőben” is, azaz eldöntve és megvalósításra várva is vannak óriásprojektek.

 Az elemző szerint a hazai gazdaságot az építőipar húzta, különösen a gyárak és ipari létesítmények, raktárak és az irodák piaca. Az ágazat aktivitása már elérte és meghaladta a járvány előtti szintet, kevés régiós országról mondható el ugyanez. A megrendelésállományban is jók vagyunk, sok beruházás „van még a csőben” az eddig bejelentettek mellé.

 Hasonló a helyzet a gazdaság egyik húzóágazatával, a gépjárműiparral. Ugyan súlyosan függ a külső kereslettől, és ha a német megrendelések leállnak, akkor a hazai aktivitás is mehet a levesbe. De a megrendelésállomány nagyon magas bő másfél évre elegendő. És ez még úgy is igaz, hogy a szektort látványosan visszaveti a csiphiány, az elemző szerint bő 5 százalékponttal nőne jobban az ipari termelés, ha lenne elég csip.

 Gázárak amiben a legnagyobb a bizonytalanság. A szankciók nem működnek, az oroszok eladják másnak a nyersanyagot, míg Európát a gázhiány fenyegeti a télen. Ha a német ipar gázfogyasztását korlátozni kell, az nagyjából beláthatatlan következményekkel jár Magyarországra is, hiába kapunk mi más vezetéken, dél felől földgázt.

 Inflációs pálya esetében biztos, hogy 14 százalék fölé fog csúszni őszre a drágulás éves mértéke. Jövedéki adóemelés lesz, az extraprofitadót áthárítják a fogyasztókra, folyamatosan emelkednek az energiaárak, most a rezsicsökkentést is megvágták. Októberig emelkedő pályán marad, aztán a döntő, hogy mit kezd a többi ársapkával a kormány. Az infláció azonban magasabb is lehet, eltolódhat a pályája, ami az energiaválságtól, az ellátási láncok zavarától is nagyban függ.

Lakásvásárlás, lakáshitel, tanácsadás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út a megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Takarékbank #gazdaság #bank #zöldhitel #Szakértői támogatás
Forrás: Forbes, www.zoldhitel.hu

zoldszechenyikartya-program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »