HÍREK

24 éves csúcson az infláció

A KSH adatai szerint a júliusi infláció mértéke 13,7 %-os volt egy éves visszatekintésben. Ez az érték a szakértői és egyúttal a ww.zoldhitel.hu becslését is majdnem 1%-kal meghaladta.

24 évvel ezelőtt láthattunk hasonlóan magas inflációs értéket, melynek főbb összetevői az alábbiak voltak:

  • élelmiszerárak 27%-os,
  • tartós fogyasztási cikkek 14%-os,
  • jövedéki termékek 11,2 %-os,
  • üzemanyagok 10,9%-os éves drágulása.

Amit még fontos megjegyeznünk, hogy a maginfláció a teljes inflációt meghaladó mértékben emelkedett, amely a külső gazdasági hatásoktól megtisztított, nemzetgazdasági inflációs változást mutatja.

Az infláció további növekedése és az alapkamat július 27-i 10,75%-ra (2022.januárban 2,9%-os volt az alapkamat) emelkedése után tovább növekedő kamatokat vetítünk előre. Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#infláció #KSH #MNB #alapkamat #kamat #élelmiszerárak #tartósfogyasztásicikkek #üzemanyag

zoldhitel

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »