HÍREK

Növekszik a külföldi befektetők jelenléte a magyar ingatlanpiacon

Újra megerősödött a külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon, 2021-ben már 23 százalékkal több külföldi fektette pénzét magyar ingatlanba, így tavaly 2716 esetben nyújtottak be ingatlanvásárlási kérelmet az Európai Unión kívüli állampolgárok.

A Duna House becslése alapján, tavaly közel 151 ezer tranzakció történt a magyar ingatlanpiacon, s ebből 2716 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet az erre kötelezett külföldiek. Az elmúlt négy év mélypontja a 2020-as év volt, amikor csak 2200 alkalommal fordultak a kormányhivatalhoz jóváhagyásért, míg a legtöbb kérvény, több mint 3500, 2019-ben érkezett.

Az Eurostat szerint Magyarország, Észtország után a második, ahol a legnagyobb mértékben (152 százalékkal) nőttek a lakásárak 2022 első negyedévében. Az ár növekedés várhatóan hatással lesz a magyar vásárlók mellett a külföldiek befektetési kedvére is, azonban náluk az árfolyammozgás okozta változások pozitív képet is mutathatnak

2022-ben átalakult a kereslet, de nem csökkent a külföldiek érdeklődése a balatoni ingatlanpiacon. A külföldi családok nem a víz melletti ingatlanok, hanem az autentikus parasztházak iránt érdeklődnek Somogy megye belső területein.

A korábbi orosz befektetők szinte teljesen eltűntek az ingatlanpiacról 2022-ben, az Ukrajnából érkezők pedig inkább az albérleti piacon jelennek meg nagyobb számban.

A hivatalos statisztikai adatok szerint a külföldi ingatlanszerzések 76%-a fővárosi házakra vagy lakásokra vonatkozott 36% kínai ügyfelek (IX., X. kerület), 5,2% izraeli befektetők (VII. kerület), 5% Egyesült Királyság állampolgárai (VI. kerület), 4% amerikai vevők (Pécs).

A fővárost Pest, majd Zala és Hajdú-Bihar megye követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján.

 Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#ingatlanpiac #ingatlanvásárlás #ingatlaneladás #albérlet #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

kamatemelés

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK