HÍREK

Nem érkeznek időben a támogatások

Összesen 201 milliárd forintnyi keretösszeggel tavaly december 6-án startolt el a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázat, amely az átlagjövedelem alatt kereső háztartások számára kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást energiafogyasztásuk csökkentése érdekében. A hozzájárulás maximális mértéke

  • napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió,
  • komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

A pályázatokat az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból fizetnék ki, ám ebből Magyarország még egyetlen eurócentet sem látott, az Orbán-kormány már legalább egy éve alkudozik az Európai Bizottsággal az alap pénzeiről.

A 2021 végén indult pályázatot akkor a nagy sikerre való tekintettel egy hónappal meghosszabbították. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerint az első ütemet soha nem látott érdeklődés kísérte: összesen több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett.

A pályázat beadási határidő idén február 6. volt, és az akkor ismert feltételek alapján márciusban meg kellett volna születnie a támogatói okiratoknak. A jogosultság ugyanis önmagában nem elegendő, a támogatás ténylegesen csak akkor jár, ha ezeket az okiratokat a kiíró kiállította a pályázóknak.

Aki megkapta a papírokat, az sem jut automatikusan a támogatáshoz: a pályázatokat ugyanis szállítói előfinanszírozással bonyolítják le, vagyis a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy 40 százalék előleg lehívására jogosultak projektenként. A teljes támogatási összeget csak akkor kaphatják meg, ha elkészültek a munkával.

Az árajánlatok, amelyek ismeretében az igénylők beadták a pályázatokat, jellemzően tavaly november környékén készültek, az azóta eltelt tíz hónapban viszont rengeteget változtak az árak és az árfolyamok.

Átlagosan 7–10 százalékos volt az áremelkedés az eszközök körében tavaly december óta, emiatt a cégeknél jellemzően rászámoltak a projektekre egy 10 százalék körüli önrészt, amelyet a pályázóknak kell kifizetniük. A szabályok szerint ugyanis a támogatási összeget nem lehet megnövelni az időközi árváltozások okozta pluszköltségekkel. A cégek úgy kalkuláltak, hogy ha egy hónap alatt elbírálták volna a pályázatokat, akkor nem lett volna szükség erre az önrészre, most azonban már az fenyeget, hogy amennyiben újabb kilenc hónapot kell várni a pénzre, valószínűleg újabb 10 százalék körüli áremelkedéssel számolhatnak.

Hogy az árváltozás miatt mekkora plusz terhet kell bevállalniuk az igénylőknek, az projektenként eltérő lehet. A sima napelemes projekteknél átlagosan 200 ezer forint önrésszel lehet számolni, de rendszertől függően ez felkúszhat 400–600 ezer forintra is. Ha azonban valaki komplex projektre nyert támogatást (ebben a fűtés-korszerűsítés és a nyílászárócsere mellett a napelemrendszerhez akkumulátort is telepítenek), az átlag 10 százalékos áremelés már milliós költséget jelent.

Bár a többség türelmesen kivár, rengeteg olyan kivitelező van, amelyik közli az ügyfelekkel, hogy a továbbiakban nem vállalja a projekteket. A napelemes rendszereknél nagyon jelentős a keresletnövekedés, a kivitelezők kapacitásait pedig hamar leköthetik olyan projektek, amelyeknél nem kell a pályázati pénzekre várni.

A lakossági napelemes pályázat második üteme 2023 tavasza helyett már idén novemberben megnyílik a pályázók előtt. A tervszerűségre jellemző, hogy eredetileg szeptember-októberre ígérték a második fordulót, ám augusztus elején ezt indoklás nélkül jövő tavaszra halasztották.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldhitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#napelem #zöldenergia  #pályázat #szakértőitámogatás

Forrás: 24.hu, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

államkötvény
államkötvény

Emelkedő államkötvény átlaghozam

Emelkedett a 3, 5 és 10 éves államkötvény típusok aukciós átlaghozama   A meghirdetett mennyiségnél 5,0 milliárd forinttal kisebb összegben, 55,0 milliárd forintért értékesített 3,

TOVÁBB OLVASOM »
GDP előrejelzés
GDP előrejelzés

Pozitívabb GDP előrejelzés

Emelkedő GDP előrejelzés és pozitívabb kilátások a Takarékbanktól 2023-ra vonatkozóan A vártnál gyengébb harmadik negyedéves gazdasági teljesítmény miatt a 2022. évi GDP növekedési előrejelzését a

TOVÁBB OLVASOM »
Baross Gábor hitelprogram
Baross Gábor hitelprogram

Elindul a Baross Gábor hitelprogram

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: 700 milliárd forintos hitelkerettel elindul az Újraiparosítási Baross Gábor hitelprogram A magyarok által elutasított szankciók és a háború gazdasági hatásai egyre inkább éreztetik

TOVÁBB OLVASOM »
MNB és KSH adatok érkeznek
ksh

MNB és KSH adatok érkeznek

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten és a KSH több makrogazdasági adatot tesz közzé Budapest, 2023. január 22., vasárnap

TOVÁBB OLVASOM »
zöld jelzáloglevél
fenntarthatóság

Sikeres zöld jelzáloglevél kibocsátás

Másfélszeres kereslettel zárta idei első zöld jelzáloglevél kibocsátását a Takarék Jelzálogbank! A bank eredetileg 10 milliárd forint értékben meghirdetett jelzáloglevél-aukcióján végül több mint 15 milliárd

TOVÁBB OLVASOM »