HÍREK

Nem érkeznek időben a támogatások

Összesen 201 milliárd forintnyi keretösszeggel tavaly december 6-án startolt el a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázat, amely az átlagjövedelem alatt kereső háztartások számára kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást energiafogyasztásuk csökkentése érdekében. A hozzájárulás maximális mértéke

  • napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió,
  • komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

A pályázatokat az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból fizetnék ki, ám ebből Magyarország még egyetlen eurócentet sem látott, az Orbán-kormány már legalább egy éve alkudozik az Európai Bizottsággal az alap pénzeiről.

A 2021 végén indult pályázatot akkor a nagy sikerre való tekintettel egy hónappal meghosszabbították. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerint az első ütemet soha nem látott érdeklődés kísérte: összesen több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett.

A pályázat beadási határidő idén február 6. volt, és az akkor ismert feltételek alapján márciusban meg kellett volna születnie a támogatói okiratoknak. A jogosultság ugyanis önmagában nem elegendő, a támogatás ténylegesen csak akkor jár, ha ezeket az okiratokat a kiíró kiállította a pályázóknak.

Aki megkapta a papírokat, az sem jut automatikusan a támogatáshoz: a pályázatokat ugyanis szállítói előfinanszírozással bonyolítják le, vagyis a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy 40 százalék előleg lehívására jogosultak projektenként. A teljes támogatási összeget csak akkor kaphatják meg, ha elkészültek a munkával.

Az árajánlatok, amelyek ismeretében az igénylők beadták a pályázatokat, jellemzően tavaly november környékén készültek, az azóta eltelt tíz hónapban viszont rengeteget változtak az árak és az árfolyamok.

Átlagosan 7–10 százalékos volt az áremelkedés az eszközök körében tavaly december óta, emiatt a cégeknél jellemzően rászámoltak a projektekre egy 10 százalék körüli önrészt, amelyet a pályázóknak kell kifizetniük. A szabályok szerint ugyanis a támogatási összeget nem lehet megnövelni az időközi árváltozások okozta pluszköltségekkel. A cégek úgy kalkuláltak, hogy ha egy hónap alatt elbírálták volna a pályázatokat, akkor nem lett volna szükség erre az önrészre, most azonban már az fenyeget, hogy amennyiben újabb kilenc hónapot kell várni a pénzre, valószínűleg újabb 10 százalék körüli áremelkedéssel számolhatnak.

Hogy az árváltozás miatt mekkora plusz terhet kell bevállalniuk az igénylőknek, az projektenként eltérő lehet. A sima napelemes projekteknél átlagosan 200 ezer forint önrésszel lehet számolni, de rendszertől függően ez felkúszhat 400–600 ezer forintra is. Ha azonban valaki komplex projektre nyert támogatást (ebben a fűtés-korszerűsítés és a nyílászárócsere mellett a napelemrendszerhez akkumulátort is telepítenek), az átlag 10 százalékos áremelés már milliós költséget jelent.

Bár a többség türelmesen kivár, rengeteg olyan kivitelező van, amelyik közli az ügyfelekkel, hogy a továbbiakban nem vállalja a projekteket. A napelemes rendszereknél nagyon jelentős a keresletnövekedés, a kivitelezők kapacitásait pedig hamar leköthetik olyan projektek, amelyeknél nem kell a pályázati pénzekre várni.

A lakossági napelemes pályázat második üteme 2023 tavasza helyett már idén novemberben megnyílik a pályázók előtt. A tervszerűségre jellemző, hogy eredetileg szeptember-októberre ígérték a második fordulót, ám augusztus elején ezt indoklás nélkül jövő tavaszra halasztották.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket. További információ és segítség a www.zoldhitel.hu oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#napelem #zöldenergia  #pályázat #szakértőitámogatás

Forrás: 24.hu, www.zoldhitel.hu

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »