HÍREK

Növekvő infláció jövő első negyedévéig

Merre tovább infláció?

December 22-én jelent meg a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése. Az összefoglaló szerint az téli hónapokban tovább nőhet az infláció. A novemberi inflációról a december 8-i postunkban számoltunk be https://lnkd.in/gzR7Y9Wq részletesebben.

Az MNB várakozása szerint a monetáris politika szigorodása, a nyersanyag árak, energiaárak csökkenése, a fogyasztás és energiafelhasználás mérséklődése miatt csökkenő, majd 2023 második felétől jelentősen visszaeső pénzromlásra lehet számítani.

Kevésbé látjuk optimistán a jövő évi inflációt az ársapkák, az olajársapka bevezetése, a vállalkozások profit vezérelte árnövelő magatartása, a minimálbér és annak felsőbb bérsávokra gyakorolt hatása miatt, de a háborús és ellátási láncbeli helyzet javult de még mindig csak kismértékben.

Az előrejelzések szerint enyhébb tél, a lakossági megtakarítási hajlandóság és a fogyasztás visszafogása ellenben mérséklő hatással lehet a pénzromlásra.

2022. decemberére a 23%-os inflációs várakozásunk 2023 első negyedévében 23,5-24% között sávban tetőzhet, majd év végére 12% körülire mérséklődhet a pénzromlás.

Mindez azt jelenti, hogy a jövő évben az idei átlagos inflációt meghaladó 18-19%-s inflációt várunk majd.

Nem jó hír a jövő évi tervezés kapcsán egyik vállalkozásnak, de a családokbak sem. A rossz hírekben vannak azért pozitív tényezők is, amivel lehet számolni a pénzügyi tervekben.

Az energiaárak, melyek jelentős terhet jelentettek a cégeknek, csökkenő kiadásokat okozhatnak, de alapanyagárak vonatkozásában is hasonlókat felételezünk.

Érdemes átgondolni a jövő évi terveket és külső szakértőket is bevonni a 2023-as év puzzle darabjainak összeállításába.
Sok szakértői tanáccsal segítettük a partnereket 2022-ben, érdemes ebben a turbulens gazdasági helyzetben méginkább igénybe venni 2023-ban is a munkánkat. Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#MNB #bank #infláció #energiaárak #alapanyagok #minimálbér #ársapka #olajársapka #növekedés #inflációsvárakozás #tervezés #tanácsadás #ZöldConsulting

tanácsadás
export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
benzin
üzemanyagár

A benzin drága Magyarországon

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
elektromos autó

Tárgyalás a német döntéshozókkal

NGM: német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck a német

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Nőtt az építőipar termelése

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers

TOVÁBB OLVASOM »