HÍREK

Növekvő infláció jövő első negyedévéig

Merre tovább infláció?

December 22-én jelent meg a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése. Az összefoglaló szerint az téli hónapokban tovább nőhet az infláció. A novemberi inflációról a december 8-i postunkban számoltunk be https://lnkd.in/gzR7Y9Wq részletesebben.

Az MNB várakozása szerint a monetáris politika szigorodása, a nyersanyag árak, energiaárak csökkenése, a fogyasztás és energiafelhasználás mérséklődése miatt csökkenő, majd 2023 második felétől jelentősen visszaeső pénzromlásra lehet számítani.

Kevésbé látjuk optimistán a jövő évi inflációt az ársapkák, az olajársapka bevezetése, a vállalkozások profit vezérelte árnövelő magatartása, a minimálbér és annak felsőbb bérsávokra gyakorolt hatása miatt, de a háborús és ellátási láncbeli helyzet javult de még mindig csak kismértékben.

Az előrejelzések szerint enyhébb tél, a lakossági megtakarítási hajlandóság és a fogyasztás visszafogása ellenben mérséklő hatással lehet a pénzromlásra.

2022. decemberére a 23%-os inflációs várakozásunk 2023 első negyedévében 23,5-24% között sávban tetőzhet, majd év végére 12% körülire mérséklődhet a pénzromlás.

Mindez azt jelenti, hogy a jövő évben az idei átlagos inflációt meghaladó 18-19%-s inflációt várunk majd.

Nem jó hír a jövő évi tervezés kapcsán egyik vállalkozásnak, de a családokbak sem. A rossz hírekben vannak azért pozitív tényezők is, amivel lehet számolni a pénzügyi tervekben.

Az energiaárak, melyek jelentős terhet jelentettek a cégeknek, csökkenő kiadásokat okozhatnak, de alapanyagárak vonatkozásában is hasonlókat felételezünk.

Érdemes átgondolni a jövő évi terveket és külső szakértőket is bevonni a 2023-as év puzzle darabjainak összeállításába.
Sok szakértői tanáccsal segítettük a partnereket 2022-ben, érdemes ebben a turbulens gazdasági helyzetben méginkább igénybe venni 2023-ban is a munkánkat. Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

#MNB #bank #infláció #energiaárak #alapanyagok #minimálbér #ársapka #olajársapka #növekedés #inflációsvárakozás #tervezés #tanácsadás #ZöldConsulting

tanácsadás
tanácsadás

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »