HÍREK

Fenntarthatóság fókuszban

Fenntarthatóság fókuszban: A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenni a fenntarthatósági jelentésüket. 

A Zöld Consulting és a Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) csapata mindig örömmel készítették el a megbízó kollégáival közösen az adott cég fenntarthatósági jelentését, szabályzatát. Egyre több cég foglalkozik a kérdéskörrel. Nagyon eltérő mélységben. A belső törekvés mellett mindig jó ha eljön a külső elvárás. Arra kell figyelni minden vállalkozásnak időben kezdje el a felkészülést, mert ezzel piaci előnyre tehet szert. Ráadásul nem csak kirakatmegoldás születik. Cégünk abban hisz, hogy a fenntarthatóság témaköre több mint egy marketingmegoldás. Mi hiszünk benne és szívesen dolgoztunk, dolgozunk érte. 

A hír, ami az MTI által napvilágot látott és a KPMG tanácsadó tollából származik erre a változásra világít rá.

Budapest, 2023. február 9., csütörtök (MTI) – A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenniük az Európai Unió által előírt fenntarthatósági jelentés rendszere (CSRD) alapján készített beszámolóikat a 2025. évi eredményeiről. Hívta fel a figyelmet a KPMG nemzetközi tanácsadó cég az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében.

Hangsúlyozták, a felkészülési idő most még soknak tűnik, de a jelentési keretrendszerek kialakítása hosszadalmas, és gyakran beruházásigényes folyamat.

A CSRD kritériumrendszere alapján erre azok a magyar vállalkozások lesznek kötelezettek, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel, illetve 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből két feltételt teljesítenek. Ez lényegében egybeesik az Európai Unió középvállalkozás kategóriájának beugró szintjével.

Ez legalább 1000-1500 magyar céget jelent, de a fenntarthatósági jelentések térhódítása az ezt következő években tovább terjedhet.

A tanácsadó szakértői szerint ez a kötelezettség leginkább a feltörekvő magyar tulajdonú cégeknek, zömmel családi vállalkozásoknak okoz majd komoly fejtörést. A multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai az anyacégek jelentéstételi kötelezettsége miatt már ma készítenek fenntarthatósági jelentést. Vagy legalább szolgáltatnak adatokat a működésükről az anyavállalat sztenderdjei alapján.

Magyarországon a pénzintézeteket és a tőzsdei cégeket korábban érte el a fenntarthatósági jelentések készítésének kötelezettsége, nekik már a 2024-es eredményekről is kell fenntarthatósági jelentést közzétenniük 2025-ben.

#fenntarthatóság #évesjelentés #EU #cég #bank #tanácsadás #ZöldConsulting

Forrás: www.mti.hu; KPMG; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

fenntarthatóság

IMF

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »