HÍREK

Fenntarthatóság fókuszban

Fenntarthatóság fókuszban: A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenni a fenntarthatósági jelentésüket. 

A Zöld Consulting és a Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) csapata mindig örömmel készítették el a megbízó kollégáival közösen az adott cég fenntarthatósági jelentését, szabályzatát. Egyre több cég foglalkozik a kérdéskörrel. Nagyon eltérő mélységben. A belső törekvés mellett mindig jó ha eljön a külső elvárás. Arra kell figyelni minden vállalkozásnak időben kezdje el a felkészülést, mert ezzel piaci előnyre tehet szert. Ráadásul nem csak kirakatmegoldás születik. Cégünk abban hisz, hogy a fenntarthatóság témaköre több mint egy marketingmegoldás. Mi hiszünk benne és szívesen dolgoztunk, dolgozunk érte. 

A hír, ami az MTI által napvilágot látott és a KPMG tanácsadó tollából származik erre a változásra világít rá.

Budapest, 2023. február 9., csütörtök (MTI) – A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenniük az Európai Unió által előírt fenntarthatósági jelentés rendszere (CSRD) alapján készített beszámolóikat a 2025. évi eredményeiről. Hívta fel a figyelmet a KPMG nemzetközi tanácsadó cég az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében.

Hangsúlyozták, a felkészülési idő most még soknak tűnik, de a jelentési keretrendszerek kialakítása hosszadalmas, és gyakran beruházásigényes folyamat.

A CSRD kritériumrendszere alapján erre azok a magyar vállalkozások lesznek kötelezettek, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel, illetve 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből két feltételt teljesítenek. Ez lényegében egybeesik az Európai Unió középvállalkozás kategóriájának beugró szintjével.

Ez legalább 1000-1500 magyar céget jelent, de a fenntarthatósági jelentések térhódítása az ezt következő években tovább terjedhet.

A tanácsadó szakértői szerint ez a kötelezettség leginkább a feltörekvő magyar tulajdonú cégeknek, zömmel családi vállalkozásoknak okoz majd komoly fejtörést. A multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai az anyacégek jelentéstételi kötelezettsége miatt már ma készítenek fenntarthatósági jelentést. Vagy legalább szolgáltatnak adatokat a működésükről az anyavállalat sztenderdjei alapján.

Magyarországon a pénzintézeteket és a tőzsdei cégeket korábban érte el a fenntarthatósági jelentések készítésének kötelezettsége, nekik már a 2024-es eredményekről is kell fenntarthatósági jelentést közzétenniük 2025-ben.

#fenntarthatóság #évesjelentés #EU #cég #bank #tanácsadás #ZöldConsulting

Forrás: www.mti.hu; KPMG; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

fenntarthatóság

IMF

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
benzin
üzemanyagár

A benzin drága Magyarországon

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
elektromos autó

Tárgyalás a német döntéshozókkal

NGM: német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck a német

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Nőtt az építőipar termelése

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2%-kal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers

TOVÁBB OLVASOM »