HÍREK

Fenntarthatóság fókuszban

Fenntarthatóság fókuszban: A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenni a fenntarthatósági jelentésüket. 

A Zöld Consulting és a Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) csapata mindig örömmel készítették el a megbízó kollégáival közösen az adott cég fenntarthatósági jelentését, szabályzatát. Egyre több cég foglalkozik a kérdéskörrel. Nagyon eltérő mélységben. A belső törekvés mellett mindig jó ha eljön a külső elvárás. Arra kell figyelni minden vállalkozásnak időben kezdje el a felkészülést, mert ezzel piaci előnyre tehet szert. Ráadásul nem csak kirakatmegoldás születik. Cégünk abban hisz, hogy a fenntarthatóság témaköre több mint egy marketingmegoldás. Mi hiszünk benne és szívesen dolgoztunk, dolgozunk érte. 

A hír, ami az MTI által napvilágot látott és a KPMG tanácsadó tollából származik erre a változásra világít rá.

Budapest, 2023. február 9., csütörtök (MTI) – A feltörekvő magyar vállatoknak 2026-ban kell először közzétenniük az Európai Unió által előírt fenntarthatósági jelentés rendszere (CSRD) alapján készített beszámolóikat a 2025. évi eredményeiről. Hívta fel a figyelmet a KPMG nemzetközi tanácsadó cég az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében.

Hangsúlyozták, a felkészülési idő most még soknak tűnik, de a jelentési keretrendszerek kialakítása hosszadalmas, és gyakran beruházásigényes folyamat.

A CSRD kritériumrendszere alapján erre azok a magyar vállalkozások lesznek kötelezettek, amelyek a legalább 250 foglalkoztatott, 40 millió euró árbevétel, illetve 20 millió eurós mérlegfőösszeg hármas kritériumrendszerből két feltételt teljesítenek. Ez lényegében egybeesik az Európai Unió középvállalkozás kategóriájának beugró szintjével.

Ez legalább 1000-1500 magyar céget jelent, de a fenntarthatósági jelentések térhódítása az ezt következő években tovább terjedhet.

A tanácsadó szakértői szerint ez a kötelezettség leginkább a feltörekvő magyar tulajdonú cégeknek, zömmel családi vállalkozásoknak okoz majd komoly fejtörést. A multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai az anyacégek jelentéstételi kötelezettsége miatt már ma készítenek fenntarthatósági jelentést. Vagy legalább szolgáltatnak adatokat a működésükről az anyavállalat sztenderdjei alapján.

Magyarországon a pénzintézeteket és a tőzsdei cégeket korábban érte el a fenntarthatósági jelentések készítésének kötelezettsége, nekik már a 2024-es eredményekről is kell fenntarthatósági jelentést közzétenniük 2025-ben.

#fenntarthatóság #évesjelentés #EU #cég #bank #tanácsadás #ZöldConsulting

Forrás: www.mti.hu; KPMG; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

fenntarthatóság

fenntarthatóság

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

fintech
fintech

Kkv-ra szakosodott fintech érkezik

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintech szolgáltatónak   Az iBanFirst (fintech) kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta

TOVÁBB OLVASOM »
kártalanítás

Sberbank kártalanítás rendezése

Visszakapják a bankok a Sberbank betétesek kártalanítás eljárása folyamán fizetett összegeket   Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) visszautalja a pénzintézeteknek a Sberbank Magyarország betéteseinek kártalanítás

TOVÁBB OLVASOM »
Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank elkelt

Az HSBC megvásárolta a Silicon Valley Bank brit érdekeltségét Megvásárolta a csődbe jutott amerikai Silicon Valley Bank brit érdekeltségét az HSBC. A  londoni központú globális bankóriás

TOVÁBB OLVASOM »
Baross-hitelprogram
Baross-program

Emelik a Baross-program hitelkeretét

Gulyás Gergely: a kormány ezermilliárd forintra emeli a Baross-program vállalati hitelkeretét Ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását – közölte

TOVÁBB OLVASOM »
termelői árak
termelői árak

Az ipari termelői árak emelkedtek

Az ipari termelői árak 2023 januárjában az egy évvel korábbihoz képest 35,0, az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal emelkedtek 2023. januárban az ipari termelői árak átlagosan

TOVÁBB OLVASOM »