HÍREK

Az építőipar növekedése visszaesett

VOSZ: látványos növekedési pályát írt le az építőipar hat év alatt

 

A magyarországi építőipar 2016-tól folyamatos és látványos növekedési pályán volt 2022. év végéig.

2019-re elérte a 2008-2014 előtti termelési szintet, majd évről-évre 10-15 százalék között bővült; ez a növekedési ütem tavaly a negyedére csökkent. Közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a legújabb statisztikai adatokra reagálva az MTI-vel hétfőn.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatközlése szerint az építőipari termelés 2022-ben 3,0 százalékkal bővült az előző évhez képest; decemberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,9, a novemberihez képest 3,7 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.

Az elmúlt két évben nagy kihívást jelentett a világkereskedelmi árváltozások begyűrűzése a magyar építési piacra. A 48 százalékban import termékeket beépítő magyar építési piacon 15-160 százalék közötti építőanyag és alapanyag áremelkedés történt. Az anyaghiányt a kormányzati intézkedések segítségével sikerült elkerülni, az áremelkedés azonban nem volt kivédhető.

Az építőipar csökkenő pályára kerül 2023-ban. Az ipari létesítmények és a logisztikai beruházások húzhatják az ágazatot idén. A lakásépítések és az állami megrendelések csökkenni fognak. Ez utóbbi arra is visszavezethető, hogy tavaly a kormány mintegy 2100 milliárd forint értékű megrendelést halasztott a 2024. év utáni időszakra.

A 2021-2027 közötti uniós pénzügyi ciklus magyarországi forrásainak csúszása az építőipart tavaly a második félévben nehéz piaci helyzetbe hozta, a szerződésállomány volumene az év végétől folyamatosan csökken.

A termelést idén is nehezíti a szakmunkás- és mérnök-hiány. A várható erősebb verseny egyrészt a hatékonyság növelésére, másrészt a bérek növelésére készteti a vállalkozásokat. Az elmúlt két évben átlagosan 15-17 százalékos bérfejlesztés volt az ágazatban, aminek eredményeként 2022. végén a szakmunkásoknál az átlagkereset elérte a 400 ezer forintot. A mérnöki körben 650 ezer és 1 millió forintot. Az új munkaerő szakmai képzetlensége rengeteg nehézséget okoz, az élő munka melletti betanítás nagy kihívás elé állítja a cégeket.

A lánctartozás mértéke az év közepétől növekedésnek indult, a benyújtott vállalkozói számlák 10 százaléka nincs időre kifizetve, 3-4 százaléka pedig lánctartozásba kerül. A lánctartozási összeg becslések szerint elérte a 200 milliárd forintot.

A mikro- és kisvállalkozások meghatározó többségének nincs pénzügyi tartaléka, ami hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozásoknak a képzésben, innovációban és egyéb társadalmi szerepvállalásban betöltött helye alacsony szintű. A gazdaságélénkítő hitelprogramba csak kevés építési vállalkozás tudott bekapcsolódni.

Az építőipar legnagyobb nehézsége a szakemberhiány mellett a modern gépi eszközök, technológiák hiánya – összegezték. Szerintük nem gyorsultak fel kellően az állami és önkormányzati beruházások előkészítései, nem rövidültek a gazdasági perek és nem valósult meg a piac erőteljesebb ellenőrzése sem.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a 2022-ben létrejött Építési és Közlekedési Minisztérium segíthet a fenti problémák megoldásában.

Az építőipari ágazat jelenleg az ÉVOSZ adatai szerint 375 ezer főt foglalkoztat, ami mintegy 35 ezer fővel több a járvány előttinél; 146 ezer vállalkozás működik, melyek nagy többsége mikro- és kisvállalkozás.

#építőipar #megrendelés #szerződés #lánctartozás #munkabér #növekedés

Forrás: www.mti.hu; ÉVOSZ; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

építőipar

MTI 2023. február 13., hétfő 12:29

Budapest, 2023. február 13., hétfő (MTI) –

Baross

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »