HÍREK

Befektetési alap vagyonnövekedés

Befektetési alap vagyonnövekedés: 3 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alap típusokban kezelt vagyon 3,0 százalékkal, 279 milliárd forinttal 9569 milliárd forintra nőtt januárban az egy hónappal korábbihoz képest, a tőkeáramlásokból a növekmény 162 milliárd forintot tett ki. Közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán az MTI-vel.

A pénzpiaci alapokhoz 4 milliárd forintnyi tőke áramlott januárban, ami 2,0 százalékos havi vagyonnövekedésnek felel meg, ezzel a nettó eszközérték 337 milliárd forintot is meghaladta.

A kötvényalapokba továbbra is özönlik a friss tőke, a rövid futamidejű kötvényalapokba 161 milliárd tőke áramlott be, a hosszú lejáraton nem volt tőkebeáramlás – közölték. A hozamok is segítették a vagyonnövekedést, így a legnagyobb kategóriának számító kötvényalapok vagyona 7,4 százalékkal 2811,6 milliárd forintra nőtt január végére.

A vegyes alapoktól 7 milliárdnyi tőke távozott, ezen belül 10,5 milliárd az óvatos vegyes alapoktól, miközben a kiegyensúlyozott vegyes alapokba 9,5 milliárd forint érkezett. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 1,6 százalékkal nőtt és megközelítette az 1693 milliárd forintot.

A részvényalapoknál az előző havi tőkebeáramlás után tőkekiáramlást mértek januárban, mintegy 3,0 milliárd forint értékben. Az árfolyammozgások kedvező hatására összességében a részvényalapok vagyona 3,1 százalékkal nőtt és a kezelt vagyon 740 milliárd forintot ért el.

A tőkevédett alapok nettó eszközértéke csaknem egymilliárd forintos tőkebeáramlás mellett havi szinten 4,2 százalékkal, 45,8 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapokból 3,5 milliárd forint tőke távozott, amely két megszűnt alap számlájára írható. A nettó eszközérték 6,4 százalékkal 30,1 milliárd forintra csökkent.

Az abszolút hozamú alapokba a múlt hónapban 11 milliárd forintnyi friss tőke érkezett. A kedvező hozamoknak köszönhetően a kezelt vagyon 3,6 százalékkal, 999,3 milliárd forintra emelkedett.

Az ingatlanalapokból januárban 11,7 milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok azonban tompították ennek hatását, így a vagyon mindössze 0,3 százalékkal csökkent,1,743 milliárd forintra.

Az árupiaci alapokból 2 milliárd forint tőke távozott. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a vagyon 1 százalékkal, 75,9 milliárd forintra csökkent.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt, 12,6 milliárd forint értékben. A hozamok negatív hatása miatt a kezelt vagyon értéke 400 millió forintos emelkedést követően 1092,8 milliárdra nőtt.

A Bamosznak 25 tagja van, amelyek 12,9 ezermilliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 9,5 ezermilliárd forintot befektetési alapokban.

#befektetésialap #befektetés #vagyon #tőke #hozam

Forrás: www.mti.hu;BAMOSZ, Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

befektetési alap

MTI 2023. február 15., szerda 16:11

Budapest, 2023. február 15., szerda (MTI)

GDP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »