HÍREK

Agrártámogatás szinten tartása a cél

Agrártámogatás szinten tartása a cél, a munka, a tudás, a nyitottság az eredményesség záloga az agráriumban

 

A tudásalapú, professzionális agráriumé a jövő, a sikerhez az új technológiák alkalmazására, nyitottságra és tudásra van szükség.

Fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Gyöngyösön, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán tartott gazdakonferencián.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy 2023 eleje az újonnan induló agrártámogatási ciklusra való felkészülés időszaka. A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika ugyanis számos újdonságot, megváltozott feltételeket, új támogatási formákat tartalmaz.

Elmondása szerint a mezőgazdaságot sújtó aszály, az alapanyag-drágulás, az értékesítési nehézségek felértékelték a támogatások jelentőségét.

Ezért is fontos, hogy a magyar gazdálkodók jövedelembiztonságát szolgáló közvetlen támogatások nagyságrendje – a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás által lehetővé tett forrásátcsoportosításnak köszönhetően – annak ellenére sem csökkent, hogy a KAP forráskerete uniós szinten 10 százalékkal kevesebb a korábbinál.

A megemelt nemzeti költségvetési forrás a másik oldalon már az előző években lehetővé tette, hogy eddig több mint 10 800 gazdaság, élelmiszeripari vállalkozás és önkormányzat fejlesztéseihez mintegy 1325 milliárd forint értékű támogatást kaphasson.

Kiemelkedik ebből a gazdálkodók precíziós gazdálkodásra történő átállását segítő pályázat. Ezen kiírás az inputanyag-felhasználást és a termelést optimalizáló, helyspecifikus művelést lehető tevő, digitális technológiával felszerelt erőgépek, munkagépek, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások megvásárlásában nyújtott segítséget.

A létfontosságú a gazdák változó feltételekre való felkészítése az áprilisban kezdődő egységes kérelem beadási időszakára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel együtt – a falugazdászok és szaktanácsadók felkészítése mellet – az ország legkülönbözőbb pontjain gazdafórumokon adnak tájékoztatást. De információs anyagok, videók és honlap is segíti majd a KAP Stratégiai Tervben és az új támogatási feltételekben való eligazodást.

Az új KAP nemcsak szigorúbb zöld feltételeket jelent, hanem lehetőségeket is ad, amelyekkel élhetnek a gazdálkodók. Mondta Feldman Zsolt.

A források új struktúrában kerülnek a gazdálkodókhoz. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás az újraelosztó támogatás, amely a mezőgazdasági termelők számára 150 hektárig biztosít többletforrást.

Továbbá az eddig ismert alap- és zöldítési támogatások egybeolvadnak. Erre ráépül az agrár-ökológiai program, amelyben a részvételről a saját gazdaságának adottságai, termelési gyakorlata és jövőképe alapján dönthet a gazdálkodó. Ez utóbbi az eddiginél hangsúlyosabb környezet- és klímavédelmi követelményeket fogalmaz meg támogatásért cserébe. Ezzel is ösztönözve a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító mezőgazdasági gyakorlatokat. Tájékoztatta a hallgatóságot Feldman Zsolt az AM közleménye szerint.

#agrártámogatás #agrárium #mezőgazdaság #költségvetés

Forrás: www.mti.hu; Projektmenedzsment – tanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

agrártámogatás

MTI 2023. február 17., péntek 13:19

Budapest, 2023. február 17., péntek (MTI)

ipari termelés

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »