HÍREK

Agrártámogatás szinten tartása a cél

Agrártámogatás szinten tartása a cél, a munka, a tudás, a nyitottság az eredményesség záloga az agráriumban

 

A tudásalapú, professzionális agráriumé a jövő, a sikerhez az új technológiák alkalmazására, nyitottságra és tudásra van szükség.

Fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Gyöngyösön, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán tartott gazdakonferencián.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy 2023 eleje az újonnan induló agrártámogatási ciklusra való felkészülés időszaka. A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika ugyanis számos újdonságot, megváltozott feltételeket, új támogatási formákat tartalmaz.

Elmondása szerint a mezőgazdaságot sújtó aszály, az alapanyag-drágulás, az értékesítési nehézségek felértékelték a támogatások jelentőségét.

Ezért is fontos, hogy a magyar gazdálkodók jövedelembiztonságát szolgáló közvetlen támogatások nagyságrendje – a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás által lehetővé tett forrásátcsoportosításnak köszönhetően – annak ellenére sem csökkent, hogy a KAP forráskerete uniós szinten 10 százalékkal kevesebb a korábbinál.

A megemelt nemzeti költségvetési forrás a másik oldalon már az előző években lehetővé tette, hogy eddig több mint 10 800 gazdaság, élelmiszeripari vállalkozás és önkormányzat fejlesztéseihez mintegy 1325 milliárd forint értékű támogatást kaphasson.

Kiemelkedik ebből a gazdálkodók precíziós gazdálkodásra történő átállását segítő pályázat. Ezen kiírás az inputanyag-felhasználást és a termelést optimalizáló, helyspecifikus művelést lehető tevő, digitális technológiával felszerelt erőgépek, munkagépek, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások megvásárlásában nyújtott segítséget.

A létfontosságú a gazdák változó feltételekre való felkészítése az áprilisban kezdődő egységes kérelem beadási időszakára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel együtt – a falugazdászok és szaktanácsadók felkészítése mellet – az ország legkülönbözőbb pontjain gazdafórumokon adnak tájékoztatást. De információs anyagok, videók és honlap is segíti majd a KAP Stratégiai Tervben és az új támogatási feltételekben való eligazodást.

Az új KAP nemcsak szigorúbb zöld feltételeket jelent, hanem lehetőségeket is ad, amelyekkel élhetnek a gazdálkodók. Mondta Feldman Zsolt.

A források új struktúrában kerülnek a gazdálkodókhoz. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás az újraelosztó támogatás, amely a mezőgazdasági termelők számára 150 hektárig biztosít többletforrást.

Továbbá az eddig ismert alap- és zöldítési támogatások egybeolvadnak. Erre ráépül az agrár-ökológiai program, amelyben a részvételről a saját gazdaságának adottságai, termelési gyakorlata és jövőképe alapján dönthet a gazdálkodó. Ez utóbbi az eddiginél hangsúlyosabb környezet- és klímavédelmi követelményeket fogalmaz meg támogatásért cserébe. Ezzel is ösztönözve a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító mezőgazdasági gyakorlatokat. Tájékoztatta a hallgatóságot Feldman Zsolt az AM közleménye szerint.

#agrártámogatás #agrárium #mezőgazdaság #költségvetés

Forrás: www.mti.hu; Projektmenedzsment – tanácsadás | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

agrártámogatás

MTI 2023. február 17., péntek 13:19

Budapest, 2023. február 17., péntek (MTI)

agrártámogatás

MEGOSZTÁS

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

KORÁBBI HÍREK

fintech
fintech

Kkv-ra szakosodott fintech érkezik

Az MNB megadta az engedélyét a kkv-ra szakosodott fintech szolgáltatónak   Az iBanFirst (fintech) kis- és középvállalkozások nemzetközi pénzforgalmát támogató online platform budapesti fióktelepe megkapta

TOVÁBB OLVASOM »
kártalanítás

Sberbank kártalanítás rendezése

Visszakapják a bankok a Sberbank betétesek kártalanítás eljárása folyamán fizetett összegeket   Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) visszautalja a pénzintézeteknek a Sberbank Magyarország betéteseinek kártalanítás

TOVÁBB OLVASOM »
Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank elkelt

Az HSBC megvásárolta a Silicon Valley Bank brit érdekeltségét Megvásárolta a csődbe jutott amerikai Silicon Valley Bank brit érdekeltségét az HSBC. A  londoni központú globális bankóriás

TOVÁBB OLVASOM »
Baross-hitelprogram
Baross-program

Emelik a Baross-program hitelkeretét

Gulyás Gergely: a kormány ezermilliárd forintra emeli a Baross-program vállalati hitelkeretét Ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását – közölte

TOVÁBB OLVASOM »
termelői árak
termelői árak

Az ipari termelői árak emelkedtek

Az ipari termelői árak 2023 januárjában az egy évvel korábbihoz képest 35,0, az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal emelkedtek 2023. januárban az ipari termelői árak átlagosan

TOVÁBB OLVASOM »