HÍREK

NAV végrehajtás elkerülhető

A végrehajtás elkerülésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet az adóhivatal (NAV)

 

Elkerülhető a végrehajtás, ha az adós időben megteszi a szükséges lépéseket a tartozás rendezése érdekében. – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki közleményében.

A tájékoztatás szerint a lejárt tartozás esetén bekövetkező jövedelemletiltás, inkasszó vagy helyszíni végrehajtás is megelőzhető. A végrehajtási eljárásban részletfizetés vagy fizetési halasztás, de adott esetben akár a tartozás mérséklése is kérhető.

Azt, hogy ilyen esetben kihez kell fordulni, az határozza meg, hogy a tartozás miből származik – jelezte a NAV.

Ha az államot megillető adókat, járulékokat, az adók módjára behajtandó köztartozásokat, és az állam különféle szervei által megállapított fizetési kötelezettségeket, például a bíróságok által kiszabott pénzbüntetéseket, bírságokat nem fizeti meg valaki, akkor a NAV végrehajtóinak feladata a pénz beszedése.

Ezekben az ügyekben az adóhatóság először felhívást küld, és ha erre az adós rendezi tartozását, az ügy lezárul. Ha az adós hajlandó, de pillanatnyilag nem tud fizetni, akkor különféle fizetési kedvezményeket kérhet. A tartozással kapcsolatos ügyintézést a NAV végzi, de a fizetési kötelezettségről az adott szervezet, például bíróság, Diákhitel Központ, kormányhivatal, minisztérium, kamara is tájékoztatást adhat.

A NAV feladata az is, hogy elvégeztessen olyan munkálatokat, amiket hatósági határozat ellenére sem végzett el valaki. Ezzel közösségek érdekeit sérti, esetleg emberek egészségét, testi épségét veszélyezteti. Ilyen lehet például egy életveszélyes épület elbontása, vagy egy terület, lakás kényszertakarítása, a fertőzésveszélyes hulladék felszámolása.

Az ilyen, 2018 óta a NAV-ra tartozó közigazgatási végrehajtói feladatok különböző cselekmények kikényszerítését, végrehajtatását jelentik. Az adóhatóság például lebontatja az életveszélyes házat vagy elszállíttatja a közegészségügyi kockázatot jelentő szemetet. Ezekben az ügyekben a cél a közigazgatási szervek döntéseinek végrehajtatása, a jogbiztonság erősítése és az élet, testi épség, egészség védelme.

A közigazgatási végrehajtásban a NAV eljárási bírságot szabhat ki. A feladat elvégzésében jártas, szakértelemmel, engedéllyel, eszközzel rendelkező céget vehet igénybe. A költségeket a munkálatokat elmulasztónak kell állnia, ezért tanácsos idejében élni az önkéntes teljesítés lehetőségével – figyelmeztet az adóhivatal.

#NAV #végrehajtás #kormányhivatal #bíróság #minisztérium

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

NAV

MTI 2023. április 14., péntek 16:00

OTP

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »