HÍREK

Beruházási rekord idén is

Szijjártó: minden nehézség ellenére idén is meg fog dőlni a beruházási rekord

 

Minden nehézség ellenére már az idei év első három hónapjának adatai alapján biztosan mondható, hogy Magyarországon 2023-ban is meg fog dőlni a beruházások rekordja. – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Alsónémediben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ineton Kft. vasbeton elemeket gyártó üzemének átadásán arról számolt be. Véleménye szerint idén augusztusig 120 új munkahelyet hoz létre az építőipari cég 16 milliárd forintos beruházása. Ehhez az állam 2,4 milliárd forint támogatást nyújtott.

Beszédében mindenekelőtt a jelenlegi nehéz körülményekről beszélt, aláhúzva, hogy az utóbbi három évben példátlan módon kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt.

Kiemelte, hogy a fegyveres konfliktus árát egész Európa fizeti. Azonban a szomszédságban élők ezekkel a hatásokkal különösen súlyos és közvetlen módon találkoznak, legyen szó akár az energiáról, akár az inflációról.

Úgy vélte, hogy a gazdasági kihívásokat jól érzékelteti, hogy az Európai Unióban tavaly 15 százalékkal visszaestek a zöldmezős beruházások az egy évvel korábbihoz képest. Hazánkban rekordot döntött a működőtőke beáramlása, 6,5 milliárd eurónyi beruházásról született megállapodás.

“A politikai stabilitás, a beruházási környezet, az adóterhek alacsony szinten tartása fenntartotta azt az állapotot, amely szerint itt, Közép-Európában egészen biztosan, de Európában is összességében talán a legvonzóbb beruházási környezet a mienk” – fogalmazott.

“Ebben a nehéz időszakban mindenki előtt világossá vált az, hogy minden a beruházásokon múlik egy gazdaság sikeressége szempontjából. Ha vannak beruházások, akkor az adott ország ebben a nehéz időszakban is növekedési pályán tudja tartani a gazdaságát, ha nincsenek beruházások, akkor visszaesés és tömeges munkanélküliség következik” – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy éppen ezért hatalmas a verseny az egész világon a beruházásokért. Jól látszik, hogy egyes kormányok “az eszközökben semmilyen módon nem válogatnak”.

“Ma már nemcsak a vállalatoknak adott támogatás jelenti a verseny eszközét, hanem a beruházók elbizonytalanítása a másik ország vonatkozásában. Nos, az ilyen kísérletekből láthattunk bőven eleget az elmúlt hetekben és hónapokban Európából vagy Európán kívülről is” – jelentette ki.

Majd üdvözölte, hogy minden ilyen kísérlet dacára a gazdasági szereplők bizalma továbbra is töretlen Magyarország beruházási környezete iránt.

Ennek köszönhetően – mint mondta – már az idei első három hónap adatai alapján is látható, hogy 2023-ban is meg fog dőlni a beruházási rekord. Amiben óriási szerepe van a mára a magyar gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is.

A miniszter közölte, hogy 2021-ben 12 százalékos növekedést produkált a szektor, ami a harmadik legmagasabb volt az EU-ban. Tavaly pedig megközelítette a termelési értéke a 7000 milliárd forintot, ami pontosan négyszerese a 2010-ben regisztrált számoknak.

Ráadásul már 380 ezernél is többen dolgoznak ebben az ágazatban, ami pedig 40 százalékos növekedést jelent tíz év alatt.

Az Alsónémediben gyártott elemek nagyban hozzá fognak járulni a magyar építőipar hatékonyságának növeléséhez. Felgyorsul a kivitelezői munka és csökkennek a költségek.

A gyártott elemek exportjában Magyarország jelenleg a világranglista 22. helyén áll. Ez most nem is fog tovább javulni, ugyanis az itteni teljes termelést fog fogja szívni a hazai piac.

Vállalkozói hitel, hitelprogram megoldások | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) oldalon add meg hitel, üzleti terv, hitelkérelem iránti igényedet és szakértőink keresnek a megoldás érdekében! Lépj előre segítségünkkel!

#rekord #beruházás #beton #vasbeton #Magyarország #Szíjjártó

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

rekord

MTI 2023. április 20., csütörtök 16:12

befektetési

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »