HÍREK

Friss MNB adatok érkeztek

MNB: az áruegyenleggel együtt márciusban aktívummal zárt a fizetési mérleg

Márciusban az előző havinál 606 millió euróval kedvezőbb egyenleggel, 446 millió euró aktívummal zárt a folyó fizetési mérleg. A fordulatban szerepe volt az árumérleg 414 millió eurós javulásának. Amely az exportbevételek 1,250 milliárd és az importkifizetések 836 millió eurós emelkedésével 231 millió euró aktívumba fordult a februári 183 millió deficittel szemben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett legfrissebb előzetes adataiból.

A reálgazdasági folyamatok másik összetevője, a szolgáltatások külkereskedelmének egyenlege a fordulat szempontjából semleges maradt, 738 millió euró többlettel zárt, ami alig különbözött a februári 743 millió eurótól.

A jövedelmek csökkenő nettó kiáramlása segítette a folyó mérleg egyenlegében bekövetkezett fordulatot: az elsődleges jövedelmek kivonása 138 millió euróval 371 millió euróra, a másodlagos jövedelmek nettó kiáramlása 60 millió euróval 152 millió euróra csökkent.

A tőkemérleg többlete a februári 168 millió euróról 115 millió euróra csökkent, a zsugorodás fele, 26 millió euró az Európai Unióból érkezett tőkeátutalások csökkenésével magyarázható, amely így 112 millió euróra rúgott márciusban.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzőjeként a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegeként számolt úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben a februári alig 8 millió euróval szemben márciusban 561 millió eurót tett ki.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#MNB #EU #fizetési_mérleg #euro

Forrás: www.mti.hu; Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MNB

MTI 2023. május 16., kedd 10:19

Czomba Sándor

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

magyarok
munkaerőpiac

A magyarok munkahelyet váltanának

A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi  munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross Gábor hitelprogram

Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram

EXIM: töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete Töretlen a Baross Gábor Hitelprogram lendülete, alig két hónap alatt a magyar vállalkozások több mint 139 milliárd forint

TOVÁBB OLVASOM »
Baross
Baross-program

Elindult a Zöld Alapok Tőkeprogram

Elindult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. zöld átállást segítő Zöld Alapok Tőkeprogramja Kétszázmilliárd forintos kerettel elindult a Baross Gábor Tőkeprogram második pillére, a Zöld Alapok Tőkeprogram.

TOVÁBB OLVASOM »