HÍREK

K&H innovációs indexe stagnált

K&H: nem változott a vállalatok innovációs aktivitása az első fél évben, a digitalizáció azonban erősödik

Nem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben. A K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált. Ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU- átlaghoz képest is. A digitalizáció azonban erősödött – ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.

Úgy vélte, jelenleg a forráshiány jelenti a legnagyobb akadályt a vállalatoknak az innovációs tevékenységek indításában. Ezen túl a bizonytalanság miatt azok a cégek is kivárnak, amelyek rendelkeznek elegendő tőkével.

Pozitívumként emelte ki, hogy egyre több vállalatnál – a kisebbeknél is – felismerik a digitalizáció fontosságát: a digitális innovációs alindex ugyanis folyamatosan javul. Az első fél évben 2 pontos növekedéssel elérte a 36 pontot. Megjegyezte, a növekvő költségek nem kedveznek annak, hogy a cégek új termékeket, szolgáltatásokat vezessenek be. Így inkább belső folyamataikat igyekeznek racionalizálni, amiben a digitalizáció sokat segít.

A szakember arra is kitért, hogy Magyarországon az infrastruktúra fejlettsége, az internethálózat elérhetősége kiemelkedően jó. Abban viszont lemaradás van az uniós átlaghoz képest, ahogy a cégek használják az adottságokat.

Németh Balázs szerint a kutatás-fejlesztési aktivitás növekedésének beindulása attól függ, hogy a gazdaság negatív tényezői milyen gyorsan tudnak “felszívódni”. Illetve az inflációt mikorra sikerül leküzdenie a gazdaságnak.

Bacher János, az Impetus Research kutatócég vezető partnere arról beszélt, hogy a megvalósult innovációk alindexe minimálisan, az előző félévi 33 százalékról 32 százalékra csökkent. Nagyobb változás a tervezett innovációk terén figyelhető meg. Feltételezhetően a nehéz gazdasági helyzettel összefüggésben ez az alindex mindössze 21 pontot vett fel – tette hozzá.

Az innovációs stratégia is 2 ponttal kisebb értéket ért el, ami azt mutatja, hogy a vállalatokat jelenleg “más dolgok kötik le” – mondta.

A kutatócég szakembere rámutatott arra, hogy a legnagyobb cégek a leginnovatívabbak. A kutatásban a 4 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkezők 38 pontot értek el. Ezeket követi a 2-4 milliárdos árbevételű kategória 30 ponttal, az 1-2 milliárdos 29 ponttal és a 300 millió forint és 1 milliárd forint közötti árbevételűek 26 ponttal.

Hozzátette: az innovációs tevékenység két szektorban csökkent, a mezőgazdasági ágazatban 18 pontra (29 pontról). Ami messze alulmúlja a többi kategóriáét, illetve az építőipart is magába foglaló ipar kategóriában 26 százalékra (31 pontról). A szolgáltatási és a kiskereskedelmi ágazat a leginovatívabb 30, illetve 29 ponttal; valamennyi régió indexe 28-29 pont körül van.

A magyarországi közepes és nagyvállalatok innovációs tevékenységét vizsgáló reprezentatív kutatást ötödik alkalommal készítették el 360 vállalat szakemberének a megkérdezésével; az adatfelvétel március-áprilisban volt.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#K&H_Bank #bank #innováció #index #digitalizáció #internet

Forrás: www.mti.hu

K&H

MTI 2023. június 8., csütörtök 13:54

export import

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »