HÍREK

Az OECD-ben lassult az infláció

Áprilisban átlagosan 7,4 százalékra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a márciusi 7,7 százalékról.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból 27-ben mérséklődött az árak emelkedése áprilisban.

Az energiaárak növekedése már a tizedik egymást követő hónapban lassult áprilisban. 0,7 százalék volt a márciusi 1,3 százalék után éves szinten. Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, áprilisban már ötödik hónapja. A márciusi 14 százalékról áprilisban 12,1 százalékra esett vissza.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 7,1 százalék volt áprilisban a márciusi 7,2 százalék után.

Az átlagos infláció márciushoz hasonlóan áprilisban is 5,4 százalék volt a G7-országokban, míg a G20 országaiban 6,9 százalékról 6,5 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 7 százalékra emelkedett áprilisban a márciusi 6,9 százalékról.  Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme májusban 6,1 százalékra lassult.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#oecd #infláció #élelmiszer #energia #EU #eurózóna

Forrás: www.mti.hu 

OECD

MTI 2023. június 12., hétfő 9:56

ipari termelés

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »