HÍREK

Eredményesen működik az árfigyelő

Alig pár hete működik, de már most sokat segít spórolni a magyar családoknak az árfigyelő. – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter a tárca keddi közleménye szerint.

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány májusban döntött úgy, hogy árfigyelő rendszert hoz létre. Egy olyan honlap keretében, amelyen bárki összehasonlíthatja,  hogy az élelmiszer-nagyáruházakban melyik termék mennyiért kapható. Az új inflációcsökkentő kezdeményezés már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Több mint 750 ezren használták az árfigyelőt és emiatt az élelmiszerláncok is nagy versenyt futnak a vevőkért: csökkentik az árakat – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, a tárca célja a gazdálkodók versenyképességének megőrzése és a felvásárlási árak megfelelő szinten tartása. Az új rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a kereskedelmi láncok a saját árrésüket mérsékeljék. A minisztérium azon dolgozik, hogy ennek a folyamatnak a termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a vásárlók is a nyertesei legyenek.

Nagy István azt mondta, nem elég, hogy a háború és az arra válaszul adott szankciók megemelték az az inflációt és az élelmiszerárakat, a multik is nyerészkedtek a kialakult helyzeten és megemelték az élelmiszerárakat. Az árfigyelő rendszer ugyanakkor az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat.

Hozzátette: az árfigyelő rendszer máris elkezdte letörni az árakat. Elindulása óta a multik 14 százalékkal csökkentették a zöldségárakat. Egyes zöldségeknél és az almánál pedig 20 százalékos az árcsökkenés. A gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak. Több mint 10 százalékkal csökkentették a margarin, a spagetti, a pulykahús árát. 8-9 százalékkal mérséklődött a sertészsír, kenyerek és a tojás ára – fejtette ki a miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az árfigyelő rendszerben az árak naprakészek. Így akár már a vásárlás előtt feltérképezhetjük, hogy a különböző üzletekben mennyi az egyes élelmiszerek ára. Nagy István emlékeztetett, az árakat augusztustól azért is érdemes különösen figyelni. A kormány a legfontosabb élelmiszerek esetében legalább 15 százalékos árakciót írt elő az üzleteknek – tette hozzá Nagy István a tárca tájékoztatása szerint.

Több banki hitelajánlat egy helyen. Látogass el a www.zoldhitel.hu oldalra!

#árfigyelő #ár #online #akció

árfigyelő

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MTI 2023. augusztus 8., kedd 8:47

árfigyelő

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »