HÍREK

Javult a fizetési mérleg júniusban

MNB: júniusban tovább nőtt a fizetési mérleg többlete

 

A májusi 396 millió euróról 152 millióval 547 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg többlete júniusban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb előzetes adataiból.

Az exportbevételek 510 és az importkifizetések 110 millió eurós növekedésének következtében 400 millió euróval 1,702 milliárd euróra nőtt a reálgazdasági folyamatokhoz köthető, azaz külkereskedelmi aktívum. Amiből 389 millió eurónyi az áruforgalmi többletből származott.

Az elsődleges jövedelmek nettó kiáramlása ugyanakkor 223 millió euróval nőtt májushoz képest júniusra. Ám ebből a növekményből alig 5 millió euró származott a közvetlen külföldi működőtőke befektetések után járó jövedelmekből hazautalt profitból. Míg a portfólió befektetések hozamának kiáramlása 246 millió euróval haladta meg a májusit.

A tőkemérleg aktívuma júniusban 59 millió euróval elmaradt az előző havitól. Aminek zöme, 56 millió euró, az Európai Uniótól befolyt tőketranszferek csökkenéséből következett.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó mutatójaként elfogadott úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben májushoz képest 93 millió euróval, 725 millió euróra javult júniusra.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#mérleg #fizetési_mérleg #MNB #EU #export #import

fizetési mérleg

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

MTI 2023. augusztus 21., hétfő 10:36

kgfb

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »