HÍREK

Sikeres az EXIM hitelprogramja

EXIM Magyarország: 750 milliárd forint szerződött és 523 milliárd forint kifizetett összegnél tart a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

 

Mintegy 6 hónap leforgása alatt az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 75 százalékára szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások. 523 milliárd forint folyósítása már megtörtént – ismertette keddi közleményében az EXIM Magyarország.

A kormány döntésének megfelelően a  hitelintézet februárban összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot azzal a céllal, hogy olcsó forráshoz juttassa a hazai vállalkozásokat. A vállalkozások megnövekedett hiteligényére tekintettel az eredetileg meghirdetett 700 milliárd forintos hitelkeretet a kormány 1000 milliárd forintra emelte. Indulását követően nem egészen 3 hónap leforgása alatt a szerződött hitelállomány már meghaladta az 500 milliárd forintot. Mostanra pedig a 750 milliárd forintot is, vagyis a teljes hitelkeret 75 százalékára kötöttek szerződést. A programba 6 hónap alatt 2221 darab hitelkérelem érkezett be 1277,9 milliárd forint értékben – ismertette az EXIM.

Forgóeszközhitelre 664 milliárd forint összegben nyújtottak be igénylést a vállalatok. Ezt 353,8 milliárd forint értékben a beruházási célú (beleértve a lízinget és a pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleket). Majd 258,8 milliárd forint értékben az ingatlancélú hitelkérelem követte. A programon keresztül szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap. A beruházási hiteleké – ingatlanhitelekkel együtt – 84,3 hónap. A forgóeszközhitelek esetén a leggyakoribb futamidő 24 hónap. A beruházási hitelek esetén pedig 96 hónap. Az eddig leszerződött 750,4 milliárd forint a jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki. A szerződött ügyletek 70 százalékának a folyósítása már megtörtént összesen 523 milliárd forint értékben.

A tájékoztatásból kiderül: az ügyfelek 68 százaléka a kkv szektorból került ki. A szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel a hazai kis- és középvállalatok.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram szerződött ügyfeleinek

  • 39 százaléka a feldolgozóiparban,
  • 30 százaléka pedig a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén tevékenykedik.
  • a vállalkozások 7 százaléka a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat szektorból került ki.

A folyósítások összege szerint is hasonló a megoszlás:

  • a feldolgozóiparba eddig a kifizetések 42 százaléka,
  • a kereskedelem és gépjárműjavítás iparágba a 31 százaléka,
  • míg a mezőgazdaság területére a 8 százaléka került.

“Idén a márciustól júniusig tartó időszakban a hazai bankrendszer által nyújtott új hitelszerződések 47,6 százalékát a Baross Gábor Hitelprogram konstrukciói adták, míg a forintban denominált új hitelszerződések esetében ez 56,6 százalék volt” – idézte a közlemény Kisgergely Kornélt, az EXIM Magyarország vezérigazgatóját.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy a  Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram célja, hogy a gazdasági hatásoknak leginkább kitett, az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került hazai vállalkozásoknak államilag támogatott, alacsony kamatozású forrást nyújtson, valamint, hogy a jegybanki szigorítások miatt visszaesett banki hitelezés mértékét növelje.

Végezetül kitérnek arra is, hogy a hitelkonstrukciók a futamidő végéig rendkívül kedvező, fix kamat mellett érhetők el, amely forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékot, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékot jelent.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#EXIM #bank #hitel #hitelprogram #szerződéskötés #Baross_Gábor

EXIM

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. augusztus 29., kedd 10:04

gazdaság

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »
munkásszállás
munkaerőpiac

Munkásszállás létesítő program

Czomba Sándor: elsősorban a magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatása. Elsősorban a magyar munkavállalókat segíti a munkásszállás-kialakítás támogatási program – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

TOVÁBB OLVASOM »
intelligencia
mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia fontos

Nagy Márton: a mesterséges intelligencia megkerülhetetlen. A mesterséges intelligencia (MI) megkerülhetetlen, egyre fontosabb szerepe lesz. Ugyanakkor a globális gazdaságban mindenki a saját technológiáját védi. A

TOVÁBB OLVASOM »