HÍREK

Emelkedtek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak 2023 júliusában az egy évvel korábbihoz képest 1,3, az előző hónaphoz viszonyítva 0,9%-kal emelkedtek

2023 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 1,3%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 19,5%-kal nőttek. Az exportértékesítéséi 7,6%-kal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat. Miközben az exportértékesítési árak már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,4, az exportértékesítésiek 1,1%-kal nőttek. Így az ipari termelői árak összességében 0,9%-kal emelkedtek.

2023 júliusában a 2022. júliusihoz képest:

A belföldi értékesítés árai átlagosan 19,5%-kal növekedtek. Ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2, a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 52,0%-os volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 13,5%-kal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön

  • az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 22,9,
  • a beruházási javakat gyártókban 5,9,
  • a fogyasztási cikkeket gyártókban 14,5%-kal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 7,6%-kal mérséklődtek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,1, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 51,0%-kal voltak alacsonyabbak az árak.

2023. január–júliusban a 2022. január–júliusihoz képest:

A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 4,9%-kal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 17,0%-kal voltak magasabbak.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#termelői_árak #ipar #KSH #energia #feldolgozóipar #értékesítés

termelői árak

 

Forrás: www.ksh.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

OTP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »