HÍREK

Emelkedtek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak 2023 júliusában az egy évvel korábbihoz képest 1,3, az előző hónaphoz viszonyítva 0,9%-kal emelkedtek

2023 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 1,3%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 19,5%-kal nőttek. Az exportértékesítéséi 7,6%-kal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat. Miközben az exportértékesítési árak már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,4, az exportértékesítésiek 1,1%-kal nőttek. Így az ipari termelői árak összességében 0,9%-kal emelkedtek.

2023 júliusában a 2022. júliusihoz képest:

A belföldi értékesítés árai átlagosan 19,5%-kal növekedtek. Ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2, a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 52,0%-os volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 13,5%-kal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön

  • az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 22,9,
  • a beruházási javakat gyártókban 5,9,
  • a fogyasztási cikkeket gyártókban 14,5%-kal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 7,6%-kal mérséklődtek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,1, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 51,0%-kal voltak alacsonyabbak az árak.

2023. január–júliusban a 2022. január–júliusihoz képest:

A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 4,9%-kal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 17,0%-kal voltak magasabbak.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#termelői_árak #ipar #KSH #energia #feldolgozóipar #értékesítés

termelői árak

 

Forrás: www.ksh.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

OTP

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »