HÍREK

Emelkedtek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak 2023 júliusában az egy évvel korábbihoz képest 1,3, az előző hónaphoz viszonyítva 0,9%-kal emelkedtek

2023 júliusában az ipari termelői árak átlagosan 1,3%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 19,5%-kal nőttek. Az exportértékesítéséi 7,6%-kal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat. Miközben az exportértékesítési árak már csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,4, az exportértékesítésiek 1,1%-kal nőttek. Így az ipari termelői árak összességében 0,9%-kal emelkedtek.

2023 júliusában a 2022. júliusihoz képest:

A belföldi értékesítés árai átlagosan 19,5%-kal növekedtek. Ezen belül a 65%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2, a 30%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 52,0%-os volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 13,5%-kal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön

  • az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 22,9,
  • a beruházási javakat gyártókban 5,9,
  • a fogyasztási cikkeket gyártókban 14,5%-kal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 7,6%-kal mérséklődtek, ezen belül a 90%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,1, a 9,8%-os súlyú energiaiparban 51,0%-kal voltak alacsonyabbak az árak.

2023. január–júliusban a 2022. január–júliusihoz képest:

A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 4,9%-kal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 17,0%-kal voltak magasabbak.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#termelői_árak #ipar #KSH #energia #feldolgozóipar #értékesítés

termelői árak

 

Forrás: www.ksh.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

4iG

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »