HÍREK

A beszerzési menedzser index is esik

MLBKT: enyhülő visszaesést jelez a BMI (beszerzési menedzser index)

Enyhülő visszaesést jelez a beszerzési menedzser index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke, amely a nyolcadik hónapban 46,5 volt. A válaszadók az előző hónaphoz képest folytatódó, de mérséklődő visszaesésről számoltak be. A júliusi csökkenést követően augusztusban javuló tendenciát mutat az index, ám a BMI továbbra is 50,0 pont alatt maradt – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési, Készletezési Társaság (MLBKT).

Az augusztusi BMI index magasabb a 45,9 százalékos júliusi értéknél. A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb augusztusi adat, az 1995 óta mért hosszú távú átlag 52,6. Az előző három augusztus 57,4 százalékos átlagot mutatott.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke pedig elmozdulásra utal a recesszió felé.

Az indexek többnyire emelkedtek az előző hónaphoz képest, ám egy kivételével a recessziós tartományban állnak.

A foglalkoztatás indexe ismét 50 pont felett áll, azaz ebben a hónapban ismét bővülésre utal, bár az index értéke 1,1 százalékponttal csökkent.

Az új rendelések mennyisége csökkent, ám az index 1,2 százalékponttal növekedett. 1995 óta ez a második legalacsonyabb augusztusi érték.

A termelési mennyiség indexe második hónapja visszaesést mutat, az augusztus havi indexérték 1,0 százalékponttal emelkedett a júliusiról. Az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi és 1995 óta ez a legalacsonyabb augusztus havi érték.

A vásárolt készletek indexe emelkedett, értéke 50,0 pont alatt maradt és visszaesést mutat, és a második legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe emelkedett júliushoz képest, az indexérték harmadik hónapja szűkülésre utal. A mostani index alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, és a legalacsonyabb augusztus  havi adat.

A beszerzési árak augusztus havi indexe nőtt, második hónapja 50,0 pont alatt áll, 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb augusztusi értéket jelenti.

A késztermékkészletek indexe augusztusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal, ez a legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta.

A külpiaci mutatók zsugorodást jeleznek. Az exportindex második hónapja 50,0 pont alatt áll, az importindex szintén mérsékelt visszaesésre utal.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#menedzser #index #beszerzés #BMI

menedzser

Forrás: www.mti.hu

MTI 2023. szeptember 1., péntek 9:55

menedzser index

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »