HÍREK

A mezőgazdaság jól teljesített

GDP alakulása: A II. negyedévben a gazdaság teljesítménye 2,4%-kal elmaradt a 2022. II. negyedévitől, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye

A bruttó hazai termék (GDP) volumene Magyarországon 2023 II. negyedévében a nyers adatok szerint 2,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva (a mezőgazdaság jó teljesítménye ellenére). A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 2,3%-kal, míg az előző negyedévhez mérten 0,3%-kal mérséklődött. 2023 I. félévében a gazdaság teljesítménye a nyers, valamint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 1,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

2023 II. negyedévében:

A GDP volumene a nyers adatok szerint 2,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakától. A második becslés volumenindexei az első becslésben közöltekhez képest nem változtak.

Termelési oldal:

Az ipar teljesítménye 5,7, ezen belül a feldolgozóiparé 4,0%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag és vegyi termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása járult hozzá a csökkenéshez, míg a közúti járművek gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését. Az építőipar hozzáadott értéke 6,0%-kal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől, a mezőgazdaságé viszont 67,9%-kal meghaladta az előző év azonos időszaki alacsony bázist.

szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4%-kal csökkent. A legnagyobb növekedés a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban történt (10,2%). Az információ, kommunikáció ág teljesítménye 2,6, a pénzügyi, biztosítási tevékenységé 1,9, az ingatlanügyleteké 0,5%-kal emelkedett. A közigazgatás hozzáadott értékének volumene 1,1, a művészet, szórakoztatás, szabadidő, egyéb szolgáltatásé 1,4, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 2,5%-kal mérséklődött. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység teljesítménye 2,9, az oktatásé 4,0, a szállítás, raktározásé 6,2, a kereskedelemé pedig 12,6%-kal zsugorodott.

A bruttó hazai termék 2023. II. negyedévi, 2,4%-os csökkenéséhez a szolgáltatások 1,5, az ipar 1,0, az építőipar 0,3, a termékadók és támogatások egyenlege pedig 1,2 százalékponttal járult hozzá. A csökkenést 1,7 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatásokon belül leginkább a humán-egészségügyi, szociális ellátás mérsékelte (0,4 százalékponttal) a GDP csökkenését.

Felhasználási oldal:

háztartások tényleges fogyasztása 1,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,2%-kal visszaesett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 3,8%-kal kisebb lett az egy évvel korábbinál. A hazai fogyasztási kiadások volumene a nem tartós termékek esetében 9,0, a féltartós termékek esetében 4,2%-kal csökkent, míg a tartós termékek és szolgáltatások körében 0,1 és 0,7%-kal növekedett.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 6,2%-kal, míg a közösségi fogyasztásé 2,3%-kal emelkedett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,8%-kal nagyobb lett.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,0%-kal csökkent.

bruttó állóeszköz-felhalmozás a II. negyedévben 15,6%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene jelentősen csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké emelkedett. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül csak a feldolgozóiparban figyelhető meg bővülés, míg a többi területen csökkent a fejlesztések volumene.

bruttó felhalmozás 21,3%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a II. negyedévben összességében 7,6%-kal zsugorodott.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 1 247 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az export volumene 0,2%-kal bővült, míg az importé 5,6%-kal csökkent. A külkereskedelem 83%-át kitevő áruforgalomban a kivitel 1,8%-kal emelkedett, míg a behozatal 5,1%-kal kisebb lett az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 6,2, importja 8,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2023. II. negyedévi, 2,4%-os visszaeséséhez a végső fogyasztás 0,7, a bruttó felhalmozás pedig 7,1 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 5,4 százalékponttal mérsékelte a gazdasági teljesítmény csökkenését.

2023 II. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján:

A gazdaság teljesítménye 0,3%-kal mérséklődött.

A termelési oldalon az ipar teljesítménye 0,3%-kal nőtt, míg az építőiparé 0,4%-kal, a szolgáltatásoké 0,8%-kal, a mezőgazdaságé pedig 2,3%-kal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene stagnált. A kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,1%-kal, a közösségi fogyasztásé 0,8%-kal emelkedett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,8%-kal visszaesett. A külkereskedelemben az export volumene 3,1, az importé 5,9%-kal csökkent.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#mezőgazdaság #GDP #KSH #gazdaság #teljesítmény #ipar #bruttó_hazai_termék

GDP

Forrás: www.ksh.hu

intelligencia

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »