HÍREK

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült

2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,5%-kal mérséklődött. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. júniusinál 2,8%-kal nagyobb volt.

2023. júliusban:

Az ipari termelés volumene 2,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz képest 2,8%-kal emelkedett.

Az ipari export volumene 2,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 35%-át képviselő járműgyártás kivitele 15,9, a 14%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 10,6%-kal bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 11,0, a feldolgozóiparé 6,5%-kal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,3, a csekély súlyú bányászaté 35, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 21%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28%-át képviselő járműgyártás 14,4%-kal bővült az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 21, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 9,2%-kal nőtt.

A 11%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 9,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 24%-kal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 8,1%-kal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 9,0%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 9,8, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 6,6%-kal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, mind a hazai, mind a külpiaci eladások csökkenése miatt. Mindössze három alágazatban nőtt a kibocsátás, a legnagyobb mértékben, 19,6%-kal a pékáru, tésztafélék gyártásában. A legnagyobb (22%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,5%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi hét alágazatban 8,0 és 52% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé az egyéb élelmiszer gyártásában, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 21%-kal a gyógyszergyártás bővült az egy évvel korábbival összehasonlítva, ebben szerepet játszott az alacsony bázis hatása is.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 20, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 12,2%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A legnagyobb mértékben, 25%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a belföldi értékesítés csökkenése miatt, miközben az export nőtt.

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 3,6%-os volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 11,0%-os visszaesést Budapesten regisztráltuk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,5%-kal kisebb volt a 2022. júliusinál. Az új belföldi rendelések 1,4, az új exportrendelések 5,0%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány július végén 6,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2023. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 4,5%-kal csökkent. Az összes értékesítés 60%-át adó külpiaci eladások volumene 0,5, a 40%-ot képviselő hazai értékesítéseké 16,4%-kal kisebb lett.

feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 23%-kal a vegyi anyag, termék gyártásában. A többi ötben 1,3 és 19,1% közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 14,5%-kal bővült.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

termelés

#termelés #ipar #feldolgozóipar #KSH #régió #értékesítés

Forrás: www.ksh.hu

ipari termelés

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöld átállás
zöld átállás

Zöld átállás a nehéziparban?

GFM-államtitkár: a nehézipar jövőjét a zöld átállás jelenti   A magyar kormány álláspontja, hogy a nehézipar jövőjét Európában és Magyarországon is a zöld átállás jelenti

TOVÁBB OLVASOM »
vagyonbiztosítás
vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás

Kevesebb vagyonbiztosítás kötés a vállalatoknak Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítás konstrukciót kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

TOVÁBB OLVASOM »
ipari termelés
ipari termelés

Csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 2,6%-kal csökkent, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás 14,4%-kal bővült 2023 júliusában az ipari termelés volumene 2,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól

TOVÁBB OLVASOM »
kgfb
KGFB

Növekvő KGFB kárkifizetések

MNB: lassult a kgfb-kárráfordítás növekedésének üteme   A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

TOVÁBB OLVASOM »
export import
export import

Csökkenő export és import

697 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, miközben az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az export oldalon 16, az import oldalon 11%-kal csökkent

TOVÁBB OLVASOM »