HÍREK

Növekvő export és csökkenő import

Júliusban 559 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, júniushoz képest az export kiigazított volumene 1,6, az importé 0,2%-kal csökkent

2023. júliusban a kivitel volumene 3,2%-kal nőtt, míg a behozatalé 5,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 559 millió euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Júniushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,6, az importé 0,2%-kal csökkent.

2023. júliusban:

A kivitel értéke 11,3 milliárd euró (4266 milliárd forint), a behozatalé 10,7 milliárd euró (4054 milliárd forint) volt.

2023. júliusban az egy évvel korábbihoz képest:

Euróban kifejezve az export értéke 3,3%-kal nőtt, míg az importé 13%-kal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5%-kal bővült, a behozatalé 4,5%-kal mérséklődött.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 138 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 5,7, a behozatalban 13%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 8,3%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,2, a dollárral szemben 14%-kal erősödött.

gépek és szállítóeszközök 2022. júliusi áron számított kivitele 4,8%-kal nagyobb, behozatala 8,7%-kal kisebb lett. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több, mint ötödével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben pár százalékkal emelkedett, behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben visszaesett, míg a behozatalban több mint tizedével nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene közel tizedével, importvolumene több, mint tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 2,6 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalon 3,6 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

feldolgozott termékek exportvolumene 1,7, importvolumene 5,0%-kal kisebb lett. A volumenváltozást importban a műanyag alapanyag, exportban a gumigyártmány forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal csökkentette a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 1,7 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.

Az energiahordozók exportvolumene 46, importvolumene 11%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomnövekedés döntően a villamos energia volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét az exportban 1,8 százalékponttal növelték, míg az importban a teljes volumencsökkenést 1,6 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 2,9, a behozatalé 11%-kal kisebb lett. A volumencsökkenést az exportban a zöldség és gyümölcs, az importban a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált csökkenés a teljes exportforgalom volumenváltozását 0,2 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,5 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,3%-kal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 6,5%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,2 milliárd euróval javult, 896 millió eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 72%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 10%-kal nőtt, míg a behozatalé 2,5%-kal csökkent. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 682 millió euróval javult, 337 millió eurós passzívumot mutatott.

2023. január–júliusban:

A kivitel értéke 88,7 milliárd euró (33,8 ezer milliárd forint), a behozatalé 83,8 milliárd euró (32,0 ezer milliárd forint) volt.

2023. január–júliusban az egy évvel korábbihoz képest:

A kivitel volumene 6,2%-kal emelkedett, míg a behozatalé 0,3%-kal csökkent.

A termék-külkereskedelmi mérleg 9,0 milliárd euróval javult, a többlet 4,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,8, a behozatalban 0,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 4,3%-kal javult. A forint az euróhoz képest 0,4%-kal gyengült, a dollárhoz viszonyítva nem változott.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#export #import #ksh #euró #EU #forint #dollár

export

Forrás: www.ksh.hu

export

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

zöldenergia
zöldenergia

Zöldenergia roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia roadshow indult Győrben Országos zöldenergia roadshow indult Győrben. A rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés

TOVÁBB OLVASOM »
zöldenergia
építőipari termelés

Csökkent az építőipari termelés

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene 2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
MFB
MFB hitelek

MFB hitelek újra elérhetőek?

Az MFB felkészült az uniós források közvetítésére   Az MFB felkészült a 2027-ig tartó uniós finanszírozási ciklus hitelprogramjainak közvetítésére – közölte a társaság kedden az

TOVÁBB OLVASOM »
munkanélküliek száma
munkanélküliek száma

Nőtt a munkanélküliek száma

3,9% volt a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkanélküliek száma A munkanélküliek száma 2023 szeptemberében 191 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,9% volt. 2023. július–szeptember az egy évvel korábbihoz

TOVÁBB OLVASOM »