HÍREK

A biztosító is fenntarthatóbb lesz

A biztosító társaságok fenntartható működésre átállását támogató ajánlást adott ki az MNB

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi székhelyű biztosító társaságok számára. Az ajánlás az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, illetve a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről tevékenységük során szól.

Az ajánlás célja, hogy a biztosítók vegyék figyelembe a környezeti tényezőket. Ezzel segítséget kapnak a fenntartható működésre történő átálláshoz és a felkészüléshez a jogszabályi változásokra. Holczinger Norbert, az MNB Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője mondta a jegybank szerdai budapesti héttérbeszélgetésén.

A biztosításpiac szereplői az aszálybiztosításoktól a felelősségi kárviselésen át a befektetések átértékelődéséig számos módon kitettek a klíma- és környezeti kockázatoknak. A zöld fordulat esetükben is kiemelten fontos – hangsúlyozta.

Az ajánlás azt várja a biztosítóktól, hogy vállalatirányítási rendszereik átalakítása nyomán igazgatási, irányító és felügyelő testületeik kellően fel tudják mérni a klímaváltozási és környezeti kockázatokat. Ajánlott, hogy a biztosítók hozzanak létre az éghajlatváltozással, a környezeti kockázatok kezelésével és kontrolljával foglalkozó szervezeti egységet. Továbbá nevezzenek ki felelős vezetőt a téma kapcsán.

A jegybanki elvárások közé tartozik, hogy a biztosítók alakítsanak ki belső irányelveket. Ezek szabályozzák, hogy az éghajlatváltozáshoz köthető és környezeti kockázatok értékelése, valamint nyomon követése hogyan épül be a biztosítási folyamatba. Értékelniük kell emellett a klímaváltozáshoz köthető és környezeti kockázatoknak való kitettségüket. És a befektetési döntéseik meghozatalánál is figyelembe kell venniük a környezeti kockázatokat.

Ajánlás a nyilvánosságra hozatalra

A nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos felügyeleti ajánlás, hogy a biztosítók az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról információkat, illetve kulcsfontosságú adatokat tegyenek közzé. Meg kell kezdeniük továbbá a felkészülést a már bejelentett, de még nem hatályos közzétételekre vonatkozó jogszabályok teljesítésére is.

Az ajánlást 2025. január 1-jétől kell alkalmazniuk a biztosítóknak. A felkészülés során 2024 első félévében elemzést és akciótervet kell készíteniük az ajánlásban megfogalmazott elvárások kapcsán – közölte a főosztályvezető.

Keress bennünket és segítünk a megfelelő vállalkozói kötelező környezetvédelmi biztosítás és további biztosítások megtalálásában! A magyar biztosítók megoldásai alapján kiszámoljuk a legjobb ajánlatot. Telefon: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#biztosító #fenntartható #zöld #kockázatok #MNB

biztosító

Forrás: www.mti.hu

kormány

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »