HÍREK

A biztosító is fenntarthatóbb lesz

A biztosító társaságok fenntartható működésre átállását támogató ajánlást adott ki az MNB

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyarországi székhelyű biztosító társaságok számára. Az ajánlás az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, illetve a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről tevékenységük során szól.

Az ajánlás célja, hogy a biztosítók vegyék figyelembe a környezeti tényezőket. Ezzel segítséget kapnak a fenntartható működésre történő átálláshoz és a felkészüléshez a jogszabályi változásokra. Holczinger Norbert, az MNB Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője mondta a jegybank szerdai budapesti héttérbeszélgetésén.

A biztosításpiac szereplői az aszálybiztosításoktól a felelősségi kárviselésen át a befektetések átértékelődéséig számos módon kitettek a klíma- és környezeti kockázatoknak. A zöld fordulat esetükben is kiemelten fontos – hangsúlyozta.

Az ajánlás azt várja a biztosítóktól, hogy vállalatirányítási rendszereik átalakítása nyomán igazgatási, irányító és felügyelő testületeik kellően fel tudják mérni a klímaváltozási és környezeti kockázatokat. Ajánlott, hogy a biztosítók hozzanak létre az éghajlatváltozással, a környezeti kockázatok kezelésével és kontrolljával foglalkozó szervezeti egységet. Továbbá nevezzenek ki felelős vezetőt a téma kapcsán.

A jegybanki elvárások közé tartozik, hogy a biztosítók alakítsanak ki belső irányelveket. Ezek szabályozzák, hogy az éghajlatváltozáshoz köthető és környezeti kockázatok értékelése, valamint nyomon követése hogyan épül be a biztosítási folyamatba. Értékelniük kell emellett a klímaváltozáshoz köthető és környezeti kockázatoknak való kitettségüket. És a befektetési döntéseik meghozatalánál is figyelembe kell venniük a környezeti kockázatokat.

Ajánlás a nyilvánosságra hozatalra

A nyilvánosságra hozatallal kapcsolatos felügyeleti ajánlás, hogy a biztosítók az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról információkat, illetve kulcsfontosságú adatokat tegyenek közzé. Meg kell kezdeniük továbbá a felkészülést a már bejelentett, de még nem hatályos közzétételekre vonatkozó jogszabályok teljesítésére is.

Az ajánlást 2025. január 1-jétől kell alkalmazniuk a biztosítóknak. A felkészülés során 2024 első félévében elemzést és akciótervet kell készíteniük az ajánlásban megfogalmazott elvárások kapcsán – közölte a főosztályvezető.

Keress bennünket és segítünk a megfelelő vállalkozói kötelező környezetvédelmi biztosítás és további biztosítások megtalálásában! A magyar biztosítók megoldásai alapján kiszámoljuk a legjobb ajánlatot. Telefon: 30 326 4703, 30 648 9525, 30 342 6308, 30 373 2000. Hívj bennünket és segítünk!

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#biztosító #fenntartható #zöld #kockázatok #MNB

biztosító

Forrás: www.mti.hu

befektetési

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »