HÍREK

MNB kamatcsökkentés – gyengülő forint

Az MNB 75 bázis ponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, ezt követően gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon kedd délután, az MNB keddi kamatcsökkentését követően.

Az euró árfolyama a kedd délután 15 órakor jegyzett 383,65 forintról 384,64 forintra erősödött 16 óra után néhány perccel. A frank jegyzése ugyanakkor 404,86 forintról 406,68 forintra, míg a dolláré 350,03 forintról 350,48 forintra emelkedett.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden online háttérbeszélgetésen elmondta: a monetáris tanács 75 és 100 bázispontos kamatcsökkenésről tárgyalt. Végül egyhangú döntéssel, a várakozásokkal összhangban 75 bázis ponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot.

Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy a dinamikus dezinflációs pálya és az ország kockázati megítélésének javulása tette lehetővé az alapkamat további csökkenését, ugyanakkor a globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága körültekintő monetáris politikát indokol.

A jegybank folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet változását. Ezek alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről.

Az infláció tovább fog csökkenni

Hangsúlyozta: a dezinflációt 2024-ben is folytatni kell, az árstabilitás elérése érdekében a fegyelmezett monetáris politika fenntartására van szükség. Megjegyezte, hogy 2023-ban komoly sikereket ért el Magyarország az infláció csökkentésében. A fogyasztói árindex decemberre éves alapon 6 százalékra vagy az alá süllyedhet.

Az erős dezinfláció jövő év első negyedévében is folytatódhat, majd az év követően lelassul. 2024 végére már a régiós trendekkel összhangban alakul.

Az MNB várakozásai szerint a fogyasztói árindex 2025-re tér vissza a jegybank 3 plusz-mínusz 1 százalékos toleranciasávjába – közölte.

Az alelnök hozzáfűzte: a pozitív reálkamat segíti a dezinfláció folytatását. Ahogy közelíti az infláció a jegybanki toleranciasávot, a reálkamat várhatóan mérséklődik.

Kezdetben minimálisan mozdult el a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben, azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot idei utolsó kamatdöntő ülésén, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelte.

A kamatdöntés után öt perccel az euró jegyzése 382,87 forintra változott közvetlenül a döntést megelőző 382,84 forintról. A frank 404,62 forintról 404,30 forintra gyengült, a dollár pedig 349,02 forintról 349,17 forintra drágult.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#MNB #alapkamat #kamatcsökkentés #deviza #árfolyam

MNB

Forrás: www.mti.hu

közbeszerzési

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »