HÍREK

1 MRD € a termék külkereskedelmi többlet

Októberben 1 milliárd euró volt a termék külkereskedelmi többlet, szeptemberhez képest az export kiigazított volumene nem változott, míg az importé 0,6%-kal csökkent

2023. októberben a termék kivitel volumene 3,0%-kal nőtt, míg a behozatalé 2,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,0 milliárd euró volt, az egyenleg 1,9 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Szeptemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene nem változott, míg az importé 0,6%-kal csökkent.

2023. októberben:

 • A kivitel értéke 12,8 milliárd euró (4924 milliárd forint), a behozatalé 11,8 milliárd euró (4537 milliárd forint) volt.

2023. októberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 1,1%-kal nőtt, míg az importé 13%-kal csökkent.
 • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,4%-kal bővült, míg a behozatalé 3,2%-kal mérséklődött.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 34 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)
 • Csökkent a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 8,8, a behozatalban 17%-kal az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 9,7%-kal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 7,9, a dollárral szemben 14%-kal erősödött.

Főbb iparáganként

 • A gépek és szállítóeszközök 2022. októberi áron számított kivitele 0,8, behozatala 6,7%-kal kisebb lett. Több mint hetedével nőtt a villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben, míg a behozatalban kismértékben csökkent. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több mint tizedével, importvolumene pár százalékkal nőtt.
 • híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene több, mint tizedével, importvolumene közel tizedével mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben alig változott, míg a behozatalban kismértékben nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 0,5 százalékponttal mérsékelte a volumennövekedést, a behozatalban 2,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 1,0%-kal nagyobb lett. Befolyásolta a volumennövekedést mindkét oldalon a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,5 százalékponttal növelte, az importban 0,3 százalékponttal ellensúlyozta a teljes forgalom volumenváltozását.
 • Az energiahordozók exportvolumene 55, importvolumene 4,4%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az export- és importoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Növelték az energiahordozók a teljes volumenváltozás ütemét az exportban 2,2 százalékponttal, az importban 0,7 százalékponttal ellensúlyozták.
 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 12%-kal nagyobb, míg a behozatalé 9,6%-kal kisebb lett. A mindkét irányban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 0,8 százalékponttal emelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,5 százalékponttal fokozta.
 • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 0,1%-kal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 5,6%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 611 millió euróval javult, 1,6 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 70%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
 • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 13, a behozatalé 4,7%-kal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euróval javult, 624 millió eurós passzívumot mutatott.

2023. január–októberben:

 • A kivitel értéke 125,6 milliárd euró (48,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 117,7 milliárd euró (45,1 ezer milliárd forint) volt.

2023. január–októberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • A kivitel volumene 4,3%-kal emelkedett, míg a behozatalé 2,2%-kal mérséklődött.
 • Javult a termék-külkereskedelmi mérleg 15,3 milliárd euróval, a többlet 7,9 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,9%-kal nőtt, míg a behozatalban 5,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 6,3%-kal javult. A forint az euróhoz képest 1,5, a dollárhoz viszonyítva 4,1%-kal értékelődött fel.

Külkereskedelmi termékforgalom, 2023. január–október

Megnevezés Export Import Egyenleg
-érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% -érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% értéke, folyó áron változás az előző év azonos időszakához képest
Milliárd forint 48 083 105,2 45 107 92,8 2 977 5 848
Millió euró 125 635 106,6 117 706 93,9 7 929 15 312

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#termék #külkereskedelem #többlet #import #export #ksh

termék

Forrás: www.ksh.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »