HÍREK

Zöldenergia: kedvező változások

Kedvező változások sorát hozza az új év a zöldenergia termelésében és tárolásában

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A megújulók további térnyerése nemcsak energiaszuverenitási és ellátásbiztonsági szempontból fontos, hanem a hazai versenyképesség erősítését, a gazdasági növekedés helyreállítását is szolgálja. Számos intézkedés, többféle támogatási lehetőség mozdítja előre a tiszta energiahordozók fokozott hasznosítását 2024-ben Magyarországon. Ezt írta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Napenergia – lakossági támogatások

Az elmúlt időszakban óriási naperőművi kapacitás épült ki hazánkban – emlékeztetnek. Az éves napelemes bővülés tavaly múlta felül először az 1 gigawattot. Idén több mint másfélszeresen sikerült felülmúlni a 2022-es rekordméretű gyarapodást. 2023-ban több naperőművi beépített teljesítmény létesült, mint amennyi 2020-ig összesen. A már 5600 megawatt közelébe nőtt kapacitáson nagyjából kétharmad-egyharmad arányban osztoznak az ipari és a háztartási létesítmények. Mostanra több mint negyedmillió működik Magyarországon a többnyire családok által üzemeltetett kisebb rendszerekből.

A közlemény szerint a meglévő kiserőművek és a korábban benyújtott igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülők a telepítésüktől számított tíz éven át a kedvezőbb éves szaldó elszámolásban maradhatnak. A brüsszeli előírások nyomán már automatikusan bruttó elszámolásba kerülnek az újabb létesítmények. Az elvégzett nagyarányú fejlesztések ugyanakkor lehetővé teszik a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldását a hálózat 93 százalékán. Az érdeklődők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal https://napeleminfo.mekh.hu/ aloldalán tájékozódhatnak arról, hogy körzetük január elsejétől zárolás alá esik-e vagy sem.

A kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a bruttó elszámolásba kerülő családokat a modern napelemes rendszerek létesítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában. A 75 milliárd forintos keretösszegű kiírásban egy ingatlanra akár 5 millió forint vissza nem térítendő hozzájárulás nyerhető el. A költségek kétharmadának átvállalásával a napelem és tároló együttes telepítése 8-10 év alatt megtérülhet a háztartások számára. A kivitelezők december eleje óta jelentkezhetnek a programba, már több mint négyszáz cég nyújtott be regisztrációs kérelmet. Január közepétől választhatnak vállalkozót a pályázó családok, az adminisztrációt a szerződésminta kötelező használata is megkönnyíti.

Napenergia – támogatások vállalkozásoknak

A hazai gazdasági társaságokat egy önálló felhívás ösztönzi energiatárolók létesítésére és legalább tíz éven át tartó üzemeltetésére. A január közepén élesedő kiírásban sikeresen pályázók vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt kaphatnak. A 62 milliárd forintos keretösszeg kiosztásával 2026 tavaszára hússzorosára nőhet a jelenleg mindössze 20 megawattnyi ipari energiatárolói kapacitás.

A bővülést a pályázati támogatással kombinálható díjkedvezmények is élénkíthetik. Az üzemeltetők 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent. A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik.

Szélenergia

A kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében nagymértékben enyhítette a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét – emlékeztet az EM. A jövő évtől az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken, megszűnik a pályáztatási követelmény. A továbbiakban nem kell alkalmazni a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozásokat sem. A rendelkezések erős garanciákat rögzítenek a települési, környezet-, termőföld- és tájképvédelmi szempontok érvényesítéséhez is. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a jelenleg 330 megawattos szélerőművi kapacitás megháromszorozásával számol 2030-ra.

Magyarország hosszú évek óta Európa első öt országa közé tartozik a geotermikus energia fűtési célú felhasználásában. Idén tavasszal adták át az Európai Unió legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét Szegeden, de kiemelkedő kapacitásokkal bír Győr, Miskolc és Szentes is. A kedvező hazai adottságoknak köszönhetően a földhő éves szinten akár 1-1,5 milliárd köbméter gáz felhasználásának kiváltására is alkalmas lehet. Az Energiaügyi Minisztérium geotermia stratégiát készít, amelyben a további hasznosítási lehetőségek feltérképezése mellett konkrét támogatási elképzeléseket is nevesít majd.

A zöldenergiáé a jövő

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti Magyarország versenyképességét és energiaszuverenitását – hangsúlyozza a szaktárca. A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot. A megújuló részarány növelésével, a fosszilis termelés visszaszorulásával szén-dioxid-kvóták szabadulhatnak fel, amelyek értékesítése növelheti a költségvetés bevételeit.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában. Az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan keresi a karbonmentes, modern megoldások széles körű meghonosításának újabb lehetőségeit – olvasható a közleményben.

Korszerűsítést terveztek? Lakásfelújítás előtt álltok? Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#zöldenergia #napenergia #szélenergia #termelés #tárolás #támogatás

zöldenergia

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

csok plusz

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

élelmiszerár
élelmiszerár

Nőttek a globális élelmiszerárak

FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten. Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben. Azúttal elsősorban

TOVÁBB OLVASOM »
vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
élelmiszerár
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »