HÍREK

4% felett lehet a gazdasági növekedés

NGM-közgazdász: 4 százalék feletti gazdasági növekedés lehet az idén

Kiegyensúlyozott, 4 százalék feletti gazdasági növekedés lehet az idén. Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza mondta kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a beruházások és a fogyasztás növekedése egyaránt hozzájárulnak majd a növekedéshez. A nettó export az új kapacitások üzembe állásán keresztül húzza majd a gazdasági növekedést.

Kifejtette, hogy már látható volt a tavaly novemberi adatokon, hogy a vállalati hitelezés és a lakáshitelezés is élénkülésnek indult. Ez várhatóan idén fokozódik – mondta.

Kitért arra, hogy jelenleg a turizmus jól teljesít, töretlenül fejlődik. Bár az ágazat több év alatt áll helyre a járvány után, véleménye szerint kitörési pont lehet. Mellette még a biotechnológia, az élelmiszeripar, vagy az infokommunikáció és az űripar ugyancsak kitörési pontot jelentenek a magyar gazdaságnak.

Kockázatot egyebek mellett az energiaárak jelenthetnek a gazdasági működésre – jelezte a közszolgálati tévécsatornán.

2024. január 1-jétől új elnevezéssel, Nemzetgazdasági Minisztériumként folytatja tevékenységét a GFM. Az átalakulás célja, hogy a minisztérium a miniszterelnöki elvárásoknak megfelelően hatékonyan, új és innovatív szemlélettel támogassa a kormány 2024-re vonatkozó legfontosabb gazdaságpolitikai célját, a gazdasági növekedés helyreállítását.

Ennek az innovatív munkának az elvégzéséért az NGM szervezeti rendszerében egy új kormányzati makrogazdasági elemzőrendszer is kiépül. Alapvető feladatai közé tartozik:

  • a kormány nemzetgazdasági döntéseinek megalapozása hatástanulmányok készítésével
  • makrogazdasági elemzések és előrejelzések készítése
  • releváns, nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatok, események nyomon követése.

Az új, kormányzati makrogazdasági jelzőrendszer kiépítésének feladatára makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkárként Suppan Gergelyt került kinevezésre. Suppan Gergelynek csaknem két évtizedes makrogazdasági és banki tapasztalata van. Pontos előrejelzéseinek és szakértelmének köszönhetően az elmúlt években több hazai és nemzetközi díjat nyert el.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#gazdasági #növekedés #infláció #versenyképesség #beruházás

gazdasági

Forrás: MTI, Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

kormány

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »