HÍREK

Magyar gazdaság: érdemi növekedés jöhet

Equilor: a magyar gazdaság érdemi növekedést mutathat fel az idén

A magyar gazdaság érdemi növekedést mutathat fel az idén, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint 3,2 százalékkal bővülhet a GDP.

A csökkenő kamatszint, a befolyó uniós források és a működőtőke-beáramlással felfutó magánberuházások segítik a növekedést – mondták az Equilor elemzői csütörtökön. Emellett megindulhat a belső kereslet, mivel a fogyasztást az emelkedő reálbérek egyre jobban támogathatják.

Árokszállási Zoltán vezető elemző elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyorsíthat a kamatvágások ütemén, az infláció jelentős csökkenése nyomán. A csökkenő kamatok miatt a hitelfelvétel erőre kaphat. Az infláció legkorábban 2025-ben kerülhet az MNB inflációs célsávjába, az idén éves átlagban 5,3 százalékos fogyasztói árindexet várnak – jelezte.

Nehézséget okozhat ugyanakkor az elemző szerint a gyenge euróövezeti kereslet és az állami beruházások gyengélkedése, miközben az “export ellenszélben halad”.

Az Equilor vezető elemzője szerint a gyenge euróövezeti kilátásokat tompíthatja, hogy az elmúlt években beinduló feldolgozóipari beruházások lassan termőre fordulnak. Ez mellett az uniós források is jelentősebb ütemben megindulhatnak Magyarország felé. A tavalyi 6 százalék körüli GDP-arányos költségvetési hiány automatikusan csökkenhet az idén, az Equilor várakozása szerint 4,7 százalékra.

A forint árfolyamában ellentétes hatások érvényesülnek: az európai uniós források egy részéhez most már hozzáfér Magyarország. A globális kamatokhoz képest a kamatkülönbözet a forint javára továbbra is számottevő. Bár rövid távon nem kizárt némi erősödés, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama – tették hozzá.

Több kockázati tényező is van a befektetések terén

Árokszállási Zoltán elmondta: a részvénypiacokon a világszerte több mint 4 milliárd embert érintő választások miatt 2024 a bizonytalanság éve. A politikai bizonytalanság mellett a geopolitikai feszültségek labilitást okoznak a világ pénz- és tőkepiacain. A fegyveres összecsapásokat, háborúkat a Közel-Keleten vagy az orosz-ukrán konfliktust említette.

A befektetőknek szerinte érdemes a viszonylag magas kamatozású pénzpiaci eszközökben tartaniuk a megtakarítás egy részét, felkészülve egy esetleges részvénypiaci korrekcióra. A magyar lakossági megtakarítások szempontjából fontos, hogy az első negyedévben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) számos sorozata jelentős mértékű, összesen több száz milliárd forintnyi kamatot fog fizetni, így célszerű már most végiggondolni, mibe érdemes fektetni a megkapott összeget. A jelenleg elérhető, 9,9 százalékos kamatozású PMÁP rendkívül vonzó a csökkenő infláció fényében – vélekedett.

A magyar részvények jó erőben vannak. Az OTP sajáttőke-arányos megtérülése kimagasló lehetett tavaly, illetve a Magyar Telekomot továbbra is komoly árazási erő jellemezheti – emelte ki.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#gazdaság #növekedés #infláció #kamatszint #versenyképesség #beruházás

gazdaság

Forrás: MTI, Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

Baross

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »