HÍREK

Magyar gazdaság: érdemi növekedés jöhet

Equilor: a magyar gazdaság érdemi növekedést mutathat fel az idén

A magyar gazdaság érdemi növekedést mutathat fel az idén, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint 3,2 százalékkal bővülhet a GDP.

A csökkenő kamatszint, a befolyó uniós források és a működőtőke-beáramlással felfutó magánberuházások segítik a növekedést – mondták az Equilor elemzői csütörtökön. Emellett megindulhat a belső kereslet, mivel a fogyasztást az emelkedő reálbérek egyre jobban támogathatják.

Árokszállási Zoltán vezető elemző elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyorsíthat a kamatvágások ütemén, az infláció jelentős csökkenése nyomán. A csökkenő kamatok miatt a hitelfelvétel erőre kaphat. Az infláció legkorábban 2025-ben kerülhet az MNB inflációs célsávjába, az idén éves átlagban 5,3 százalékos fogyasztói árindexet várnak – jelezte.

Nehézséget okozhat ugyanakkor az elemző szerint a gyenge euróövezeti kereslet és az állami beruházások gyengélkedése, miközben az “export ellenszélben halad”.

Az Equilor vezető elemzője szerint a gyenge euróövezeti kilátásokat tompíthatja, hogy az elmúlt években beinduló feldolgozóipari beruházások lassan termőre fordulnak. Ez mellett az uniós források is jelentősebb ütemben megindulhatnak Magyarország felé. A tavalyi 6 százalék körüli GDP-arányos költségvetési hiány automatikusan csökkenhet az idén, az Equilor várakozása szerint 4,7 százalékra.

A forint árfolyamában ellentétes hatások érvényesülnek: az európai uniós források egy részéhez most már hozzáfér Magyarország. A globális kamatokhoz képest a kamatkülönbözet a forint javára továbbra is számottevő. Bár rövid távon nem kizárt némi erősödés, az év végén 395 forint körül alakulhat az euró árfolyama – tették hozzá.

Több kockázati tényező is van a befektetések terén

Árokszállási Zoltán elmondta: a részvénypiacokon a világszerte több mint 4 milliárd embert érintő választások miatt 2024 a bizonytalanság éve. A politikai bizonytalanság mellett a geopolitikai feszültségek labilitást okoznak a világ pénz- és tőkepiacain. A fegyveres összecsapásokat, háborúkat a Közel-Keleten vagy az orosz-ukrán konfliktust említette.

A befektetőknek szerinte érdemes a viszonylag magas kamatozású pénzpiaci eszközökben tartaniuk a megtakarítás egy részét, felkészülve egy esetleges részvénypiaci korrekcióra. A magyar lakossági megtakarítások szempontjából fontos, hogy az első negyedévben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) számos sorozata jelentős mértékű, összesen több száz milliárd forintnyi kamatot fog fizetni, így célszerű már most végiggondolni, mibe érdemes fektetni a megkapott összeget. A jelenleg elérhető, 9,9 százalékos kamatozású PMÁP rendkívül vonzó a csökkenő infláció fényében – vélekedett.

A magyar részvények jó erőben vannak. Az OTP sajáttőke-arányos megtérülése kimagasló lehetett tavaly, illetve a Magyar Telekomot továbbra is komoly árazási erő jellemezheti – emelte ki.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#gazdaság #növekedés #infláció #kamatszint #versenyképesség #beruházás

gazdaság

Forrás: MTI, Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

program

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »