HÍREK

Pozitív fordulat az építőanyag piacon?

ÉVOSZ: pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében

    A kereskedők pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében, részben a kamatkörnyezet javulása miatt. Ezt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata közölte szerdán az MTI-vel.

A közleményben Juhász Attila, az ÉVOSZ tagozatának elnöke, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke nyilatkozott. Tavaly novemberben az építőanyag-kereskedelmi szektor rendelésállománya jelentősen visszaesett 2022 azonos időszakához képest. A kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 35 ezerről, 20 ezer alá esett. Az állami és önkormányzati megrendelések pedig drasztikusan csökkentek.

Ilyen előzmények után a 2024-es kilátások nem jók. De mégis lehet reménykedni abban, hogy az év második felében bekövetkezik egy pozitív fordulat – tette hozzá. Ez főként azon alapulhat, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan javul. Az alapkamat a várakozások szerint év végéig 6 százalék körüli szintig csökken, így a piaci hitelfeltételek egyre kedvezőbbé válnak. Ez segíti az építési felújítási projektek finanszírozását.

Juhász Attila a közleményben jelezte, hogy az ingatlan ilyen körülmények között ismét reális befektetési célponttá válhat. Az alternatív lehetőségek – köztük az állampapírok – hozama csökkenni fog.

Az állami támogatások is növekedést generálhatnak

Felhívta a figyelmet az ÉVOSZ, hogy a lakásépítéshez kötődő kedvezményes áfa határidejét ugyan 2028-ig meghosszabbították, de tekintettel a hosszú kivitelezési időkre, már most érdemes elgondolkodniuk azoknak, akik ezt ki akarják aknázni.

Juhász Attila szerint a csok plusz a maga 3 százalékos, kedvező kamatával jó kiegészítője lehet a javuló piaci hiteleknek. Ez mellett új támogatási formákat is (például napelemrendszerek) bejelentett a kormány, illetve továbbiakat is tervez, például energiahatékonysági támogatást.

A szövetség várakozásai szerint az építőanyagok árai már valószínűleg nem fognak lejjebb menni. Sőt néhány termék ára – az üzemanyagárak, a fuvardíjak emelkedése és az iparágra 2023 év közben kivetett adóterhek miatt emelkedni fognak. Ezeken felül az év elejétől felmerülő további terhek, mint az útdíj-, illetve a béremelkedések, már az első félévben éreztetik hatásukat.

Figyelembe véve, hogy az építőipari vállalkozások kapacitásai is elérhetőbbé váltak a piacon, ezért 2024 eleje jó beszállási időpont azoknak, akik építkezésben vagy felújításban gondolkodnak – vélekedett Juhász Attila az ÉVOSZ tagozatának közleményében.

Korszerűsítést terveztek? Lakásfelújítás előtt álltok? Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#építőanyag #kereskedelem #piac #lakáshitel #csok_plusz

építőanyag

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

építőanyag

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »