HÍREK

Pozitív fordulat az építőanyag piacon?

ÉVOSZ: pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében

    A kereskedők pozitív fordulatban bíznak az építőanyag-kereskedelmi piacon az év második felében, részben a kamatkörnyezet javulása miatt. Ezt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata közölte szerdán az MTI-vel.

A közleményben Juhász Attila, az ÉVOSZ tagozatának elnöke, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke nyilatkozott. Tavaly novemberben az építőanyag-kereskedelmi szektor rendelésállománya jelentősen visszaesett 2022 azonos időszakához képest. A kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 35 ezerről, 20 ezer alá esett. Az állami és önkormányzati megrendelések pedig drasztikusan csökkentek.

Ilyen előzmények után a 2024-es kilátások nem jók. De mégis lehet reménykedni abban, hogy az év második felében bekövetkezik egy pozitív fordulat – tette hozzá. Ez főként azon alapulhat, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan javul. Az alapkamat a várakozások szerint év végéig 6 százalék körüli szintig csökken, így a piaci hitelfeltételek egyre kedvezőbbé válnak. Ez segíti az építési felújítási projektek finanszírozását.

Juhász Attila a közleményben jelezte, hogy az ingatlan ilyen körülmények között ismét reális befektetési célponttá válhat. Az alternatív lehetőségek – köztük az állampapírok – hozama csökkenni fog.

Az állami támogatások is növekedést generálhatnak

Felhívta a figyelmet az ÉVOSZ, hogy a lakásépítéshez kötődő kedvezményes áfa határidejét ugyan 2028-ig meghosszabbították, de tekintettel a hosszú kivitelezési időkre, már most érdemes elgondolkodniuk azoknak, akik ezt ki akarják aknázni.

Juhász Attila szerint a csok plusz a maga 3 százalékos, kedvező kamatával jó kiegészítője lehet a javuló piaci hiteleknek. Ez mellett új támogatási formákat is (például napelemrendszerek) bejelentett a kormány, illetve továbbiakat is tervez, például energiahatékonysági támogatást.

A szövetség várakozásai szerint az építőanyagok árai már valószínűleg nem fognak lejjebb menni. Sőt néhány termék ára – az üzemanyagárak, a fuvardíjak emelkedése és az iparágra 2023 év közben kivetett adóterhek miatt emelkedni fognak. Ezeken felül az év elejétől felmerülő további terhek, mint az útdíj-, illetve a béremelkedések, már az első félévben éreztetik hatásukat.

Figyelembe véve, hogy az építőipari vállalkozások kapacitásai is elérhetőbbé váltak a piacon, ezért 2024 eleje jó beszállási időpont azoknak, akik építkezésben vagy felújításban gondolkodnak – vélekedett Juhász Attila az ÉVOSZ tagozatának közleményében.

Korszerűsítést terveztek? Lakásfelújítás előtt álltok? Bővül a család? Munkahely miatt költöznétek? Kalkulálj a Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon vagy add meg igényedet Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) és mi egyedi ajánlatot készítünk céljaid megvalósításához!

#építőanyag #kereskedelem #piac #lakáshitel #csok_plusz

építőanyag

Forrás: www.mti.hu Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

építőanyag

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »