HÍREK

Újdonság az szja-kedvezményeknél

Újdonság, hogy az szja-kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetők

Már a januári fizetésük is magasabb lehet azoknak, akik a NAV által közzétett adóelőleg-nyilatkozatokat időben kitöltik. Ezek benyújtásával lehet ugyanis a munkavállalóknak rendelkezniük számos szja-kedvezmény érvényesítéséről. Például a családi kedvezmény igénybe vételének módjáról, vagy a 25 éven aluliak, illetve a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményéről is. Izer Norbert közölte az MTI-vel.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a 2024-re vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatok mintáit. Újdonság, hogy idén január 1-től egyes adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetőek. Tehát nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónak vagy a rendszeres bevételt juttató kifizetőnek – tette hozzá.

Aki jogosult:

  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére,
  • személyi kedvezményre,
  • első házasok kedvezményére,

kérheti a kifizetőtől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát mindaddig változatlan tartalommal vegye figyelembe. Amíg nem tesz új nyilatkozatot, vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését. Akik nem kívánják adóelőleg-nyilatkozatuk folytatólagos figyelembevételét, továbbra is nyilatkozhatnak csak a 2024. adóévre vonatkozóan.

Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat a jogosult házasságkötését követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül vehető figyelembe. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítését továbbra sem kell kérni, azt a munkáltató, kifizető automatikusan érvényesíti. A kedvezmény mellőzéséről szóló nyilatkozat hiányában. Ám a 30 év alatti anyák és a családi kedvezmény érvényesítéséhez továbbra is évente kell nyilatkozni. Ezekben az esetekben folytatólagos nyilatkozattételre nincs lehetőség.

A nyilatkozat online is kitölthető

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Az online nyilatkozat egyes sorait a NAV előzetesen feltölti adatokkal, és a véglegesített és beadott nyilatkozatot elektronikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. Ám azt a jogosultat sem éri hátrány, aki év közben nem érvényesíti a kedvezményeket. A következő évben esedékes szja-bevallásában egy összegben juthat hozzá a pénzéhez. Amennyiben kitölti a jogosultsági, valamint a visszaigényléssel kapcsolatos adatait – hangsúlyozta Izer Norbert.

A kormány továbbra is megvédi és fokozatosan bővíti a családbarát adórendszert, marad Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadója, így marad:

  • a családi kedvezmény,
  • az első házasok kedvezménye,
  • a személyi kedvezmény,
  • a négy vagy többgyermekesek adómentessége.

A 30 év alatti anyák és a 25 éven aluli fiatalok kedvezménye is emelkedik. Az eddigi évi csaknem hatmillió forintról mintegy hétmillió forintra. Ez abból következik, hogy a bruttó átlagkereset emelkedése miatt az adómentességre vonatkozó jövedelem határa is nő – mondta az államtitkár.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#szja #adó #kedvezmény #családi #NAV #magánszemély

szja

Forrás: MTI, Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

állampapír

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

vállalkozás
vállalkozás

Nehézségekkel küzdő vállalkozások

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása. Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási

TOVÁBB OLVASOM »
OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »