HÍREK

Digitális állami ügyintézés

Hamarosan mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat  

Hamarosan egy mobiltelefonnal is igénybe lehet venni az állami szolgáltatásokat, például digitálisan lehet majd ügyeket intézni. A Digitális Állampolgárság Program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában mondta.

Both András elmondta, hogy több mint tíz éve tart már a szisztematikus építkezés az állami informatika területén. Először a szélessávú internetkapcsolatot biztosították az otthonokban, mobiltelefonokon, később pedig az önkormányzatoknál és a kormányablakoknál is.

Ezt követte a központi infrastruktúra kiépítése, ami azt jelenti, hogy szervertermeket hoztak létre, valamint összekapcsolták a különböző nyilvántartásokat.
A vezérigazgató-helyettes szerint már csak az van hátra, hogy létrehozzanak olyan állami szolgáltatásokat, amelyeket akár egy okostelefon segítségével is igénybe lehet venni.

Ügyintézések mobiltelefon segítségével

“Tehát az alapok megvannak, s most következik az, amikor az igazolványaink, az ügyintézés a mobiltelefonba költözik”. Így fogalmazott Both András, hozzátéve, hogy a klasszikus ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetőek lesznek a kormányablakban.
Újdonságnak nevezte, hogy a program élesítése után személyazonosításra alkalmas lesz a mobiltelefon. Így egy rendőrségi igazoltatásnál ez kiválthatja a személyi igazolványt.

Hangsúlyozta, hogy az eddiginél biztonságosabb megoldásokat tesz lehetővé a digitális ügyintézés, amelynek része lehet például a többfaktoros azonosítás is.
Both András szerint a jövő ezen a téren az lesz, hogy kiterjesztik a személyazonosítási rendszert. Így azt már akár dohányboltban vagy múzeumban is lehet majd használni, és további állami szolgáltatásokat építenek be a programba.

A vezérigazgató-helyettes az M1 aktuális csatornán a Digitális Állampolgárság Programról elmondta azt is, hogy az állami mobil applikációt bárki letöltheti majd. A regisztráció után lehet személyazonosításra használni azt QR-kód segítségével, amit a hatósági személy (például egy rendőr) leolvas.

A rendőri igazoltatásnál már idén kiválthatja a műanyag kártyát az applikáció, dohányboltokban csak később lesz vele igazolható az életkor.
Az applikáció segítségével például erkölcsi bizonyítványt lehet majd igényelni, és egy gombnyomással letölteni azt – ismertette.

Közölte azt is, hogy a terveik szerint a felhasználóknak még idén hozzáférésük lesz a személyazonosítás és néhány egyéb ügyintézés mellett az elektronikus aláíráshoz. A jövőben szeretnék bevonni a piaci szereplőket is, a bankokat, a közmű- és a telekommunikációs cégeket. Portáljaikra az applikáció segítségével lehessen belépni.

“Azt szeretnénk elérni, hogy az állampolgárok ne jegyezzenek meg hétszáz féle jelszót és felhasználónevet, hanem mindenhova egy csatornán be tudjanak jutni, de ez igazán biztonságos legyen” – emelte ki Both András.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 70-791-1313, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#állami #szolgáltatások #mobiltelefon #ügyintézés #digitálizáció

állami

Forrás: MTI, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

állami

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »