HÍREK

Ismert a mesterséges intelligencia

Egyre többen ismerik a mesterséges intelligenciát és a metaverzumot

Egyre többen ismerik a mesterséges intelligenciát (AI) és a metaverzumot (virtuális világ), a felhasználók száma emelkedik. Derült ki a Deloitte legfrissebb Digital Consumer Trends kutatásból.

Az MTI-nek hétfőn küldött elemzés szerint egyre többen rendelkeznek az alapismeretekkel a metaverzummal kapcsolatban. A megkérdezettek 36 százaléka már hallott róla, 22 százaléka keveset tud róla, míg 7 százaléknak komolyabb ismerete is van a témáról. Eközben, egy év alatt 35 százalékról 28 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán nem hallottak még a metaverzumról. A magyar válaszadók közül 29 százalék mondta azt, hogy hallott már a technológiáról. A férfiaknál és a 35 év alattiak körében magasabb volt ez az arány. Míg a 65-75 évesek 28 százaléka egyáltalán nem ismeri.

A kutatás szerint jelentős eltérés van a nemek között ebben a témában. Az adatok alapján a férfiak sokkal jobban érdeklődnek a metaverzummal kapcsolatos információk iránt. A megkérdezettek közük 41 százalék azon férfiak aránya, akik legalább egy keveset tudnak róla. Míg a nőknél ez csak 17 százalékot tesz ki. Azok a férfiak, akik nem is hallottak még a technológiáról 19 százalékot képviselnek, ehhez képest a nőknél ez az arány kétszeres, 38 százalék.

A mesterséges intelligenciát (AI) a válaszadók legnagyobb része, 82 százaléka oktatási céllal használja. A megkérdezettek több mint fele, 54 százaléka saját célra, munkára 34 százalék alkalmazza.

Mesterséges intelligencia hatása a munkaheyekre

A teljes munkaképeskorú lakosság nagyobb része vélekedik inkább úgy, hogy a mesterséges intelligencia csökkenteni fogja a jövőben rendelkezésre álló munkahelyek számát. A megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább egyetért ezzel az állítással, negyedük azonban nem tudja ezt a kérdést eldönteni.

Azok között akik már használtak mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert, 30 százalék azok aránya, akik nem tudják eldönteni, hogy a mesterséges intelligencia csökkenti-e majd a munkahelyek számát. Miközben az egyet nem értők aránya 17 százalék.

Megosztottan válaszoltak a megkérdezettek arra, hogy felválthatja-e a munkahelyi szerepüket a mesterséges intelligencia. Minden vizsgált csoport többsége úgy véli, hogy inkább vagy határozottan nem ért egyet azzal, hogy ez lehetséges lenne a jövőben. Azok, akik használják az új technológiát  7 százalékban nyilatkoztak arról, hogy határozottan úgy gondolják, hogy az AI kiválthatja a munkahelyi szerepük egy részét. A teljes népesség arányában – ahol olyan válaszadók is szerepelnek, akik még nem használták a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket – ez az arány 11 százalék.

Arra a kérdésre, hogy a generatív mesterséges intelligencia mindig tényszerű, pontos válaszokat ad-e, nem volt szignifikáns eredmény. A válaszadók nem tudták eldönteni. Tanácstalanok voltak a válaszadók abban a kérdésben, hogy a generatív mesterséges intelligencia engedély nélkül használ-e fel szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu) menüpontban vagy hívj bennünket a 30-326-4703, 30-373-2000, 30-648-9525, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#mesterséges #intelligencia #metaverzum #kutatás

mesterséges

Forrás: MTI, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

Czomba Sándor

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »