HÍREK

Csökkenő export és import

Novemberben 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, októberhez képest az export kiigazított volumene 2,8, míg az importé 6,1%-kal csökkent

2023. novemberben a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 16%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 3,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Októberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,8, az importé 6,1%-kal csökkent.

2023. novemberben:

 • A kivitel értéke 13,0 milliárd euró (4921 milliárd forint), a behozatalé 11,4 milliárd euró (4322 milliárd forint) volt.

2023. novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 3,1, az importé 23%-kal csökkent.
 • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 16%-kal lett kisebb.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,0 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 138 millió euróval kevesebb az első becslésben közöltnél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,7, a behozatalban 15%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Javult a cserearány 9,8%-kal. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,9, a dollárral szemben 12%-kal erősödött.
 • A gépek és szállítóeszközök 2022. novemberi áron számított kivitele 8,0, behozatala 26%-kal kisebb lett. Csökkent a villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével, a behozatalban közel harmadával. A közúti jármű árucsoport exportvolumene kismértékben, importvolumene több mint hetedével maradt el a bázisidőszakitól. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene tizedével, importvolumene több mint ötödével visszaesett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben néhány százalékkal, a behozatalban közel negyedével csökkent. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,6 százalékponttal, a behozatalban 11 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 1,9, importvolumene 11%-kal kisebb lett. Befolyásolta a volumencsökkenést az exportoldalon a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és készülék, az importoldalon az egyéb feldolgozott termék forgalma. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,6, az importban 4,1 százalékponttal fokozta a teljes forgalom mindkét irányban megfigyelt volumencsökkenését.
 • Az energiahordozók exportvolumene 35, importvolumene 7,9%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. Az exportoldali forgalomnövekedés a természetes és mesterséges gáz, az importoldali pedig a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Ellensúlyozta az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 1,2, az importban 0,8 százalékponttal.

Az élelmiszerek volumene is csökkent

 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,2%-kal nagyobb, míg a behozatalé 12%-kal kisebb lett. Döntően befolyásolta az exportban és importban bekövetkezett volumenváltozást a gabona és gabonakészítmény forgalma. Mérsékelte az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom csökkenését 0,5 százalékponttal, míg az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal fokozta.
 • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,6, míg az onnan érkező behozatalé 8,9%-kal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 606 millió euróval javult, 1,5 milliárd eurós többlet keletkezett. Ebben a viszonylatban az export 77, az import 75%-át bonyolítottuk le.
 • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 3,4%-kal nőtt, míg a behozatalé 31%-kal visszaesett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 2,4 milliárd euróval javult, 79 millió eurós aktívumot mutatott.

2023. január–novemberben:

 • A kivitel értéke 138,6 milliárd euró (53,0 ezer milliárd forint), a behozatalé 129,1 milliárd euró (49,4 ezer milliárd forint) volt.

2023. január–novemberben az egy évvel korábbihoz képest:

 • A kivitel volumene 3,4%-kal emelkedett, míg a behozatalé 3,7%-kal mérséklődött.
 • Javult a termék-külkereskedelmi mérleg 18,3 milliárd euróval, a többlet 9,5 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,2%-kal nőtt, míg a behozatalban 6,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Javult a cserearány 6,7%-kal. A forint az euróhoz képest 2,0, a dollárhoz viszonyítva 4,9%-kal értékelődött fel.

Külkereskedelmi termékforgalom, 2023. január–november

Megnevezés Export Import Egyenleg
-érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% -érték, folyó áron az előző év azonos időszaka = 100,0% értéke, folyó áron változás az előző év azonos időszakához képest
Milliárd forint 53 004 103,6 49 429 90,4 3 575 7 051
Millió euró 138 619 105,6 129 110 92,1 9 509 18 345

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

export

#export #import #külkereskedelem #euró #többlet

Forrás: www.ksh.hu

export

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »