HÍREK

Jelentősen nőtt a KH Bank nyeresége

Jelentősen nőtt a KH Bank nyeresége tavaly

Jelentősen nőtt a KH Bank nyeresége 2023-ban, az adózás utáni eredménye 60 százalékos emelkedéssel elérte a 108 milliárd forintot. Jelentette be Guy Libot, a KH csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A növekedés a hitelállomány 10 százalékos bővülésének eredménye, az állomány 2829 milliárd forintra nőtt. Az új hitelek volumene 630 milliárd forintot tett ki, a vállalati hitelállomány 13 százalékkal bővült, a lakossági 4 százalékkal.

A jó eredményt a bank a kormányzati intézkedések – extraprofitadó, kamatstop – 56 milliárd forintos negatív hatása ellenére érte el. Guy Libot jelezte: ezen rendkívüli tételek nélkül 153,9 milliárd forint lett volna a bank eredménye. Az eredményeket ugyanakkor a bővülő ügyfélkör is támogatta, az ügyfélszám 5 százalékos növekedéssel elérte a 962 ezret. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek száma 589 ezer lett tavaly, ami 7 százalékos bővülés éves szinten.

A bővülő ügyfélkör és a javuló hitelezés miatt a bevételek 12,6 százalékkal 321 milliárd forintra emelkedtek. Költségek pedig 14,5 százalékkal 186 milliárd forintra nőttek az extraprofitadó, az egyéb banki adók és az inflációs nyomás miatt tavaly. A nettó kamatbevételek 21 százalékkal 196,6 milliárd forintra,  a díjbevételek pedig 11 százalékkal 103,8 milliárd forintra nőttek.

Idén is bizakodóak

Idén a kamatkörnyezet változása lesz hatással elsősorban az eredményre, viszont optimisták az idei évvel kapcsolatban. A lakossági hitelezés ígéretes irányt mutat, bár még év eleje van – fűzte hozzá.

Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője elmondta: aktívan részt vesznek az államilag támogatott finanszírozási konstrukciókban. A Széchenyi Kártya Programban a teljes szerződött állomány elérte a 230 milliárd forintot, a Baross Gábor Programban pedig a 125 milliárd forintot. Az Agrár Széchenyi Kártya 2023 decemberben indult programjában az igényelt állomány 3,8 milliárd forintot tett ki.

Az agrárhitelezési üzletág részesedése 2 százalékponttal 22 százalékra nőtt. Új lakáscélú hitelek állománya 123 milliárd forint volt. Erős érdeklődést tapasztaltak a befektetések iránt: a befektetési alapokban kezelt vagyon minden eddiginél magasabbra, 1349 milliárd forintra nőtt. Ami 43 százalékos bővülés.

NGM

Kattintson a képre és máris indul az online személyi kölcsön kalkulátorunk!

Nyereségek a különböző üzlegágakban

Nik Vincke, a KH Biztosító vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a nettó nyereség 1,1 milliárd forint lett az előző évi 3,1 milliárd forint után. Az extraprofitadó és a költségek jelentős növekedése miatt. A kormányzati intézkedések hatása 5,5 milliárd forintot jelentett tavaly. A nem-életbiztosítási terület díjbevétele 16 százalékkal emelkedett éves szinten, 68 milliárd forintra. Minden üzletág kétszámjegyű növekedést mutatott az előző évhez képest, biztosítva a piacot meghaladó bővülést.

Az életbiztosítási terület szintén erős üzleti teljesítményt nyújtott, 17 százalékos éves szintű növekedéssel. Melynek motorja a rendszeres díjfizetésű, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítási üzletág, valamint az egyszeri díjas unit-linked termékcsalád volt.

Németh Balázs, a KH innovációs vezetője ismertette, hogy már több mint 700 ezer digitálisan aktív ügyfelük van. Számuk éves szinten 9 százalékkal nőtt tavaly. Az új lakossági számlák 55 százalékát online nyitják, ez 50 százalékos növekedés éves szinten. A banknak 600 ezer aktív mobilbank-felhasználója van, ami 14 százalékos bővülés. A KH visszapénz szolgáltatásra több mint 70 ezren regisztráltak, már 7 ezer ügyfél kapott 20 millió forint összértékű jóváírást a számláján.

Siekres a mesterséges intelligencia alapú digitális pénzügyi asszisztensük

KH tavaly mutatta be Kate nevű, mesterséges intelligencia alapú digitális pénzügyi asszisztensét. Melyet már ügyfeleinek több mint 65 százaléka használ, és több mint 200 funkcióval rendelkezik. Az ügyfelek a KH mobilbankban – Magyarországon elsőként – hangutasítással kezdeményezhetnek forintátutalásokat. Tavaly szeptember óta 500 ezer felhasználó lépett kapcsolatba Kate-tel mobilbankon keresztül, és havonta 223 ezer beszélgetés indult.

A KH az ország egyik vezető pénzintézete, több mint 3800 munkatársat foglalkoztat. 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

A bank saját tőkéje 571 milliárd forint, mérlegfőösszege 5603 milliárd forint.

Új vagy használt autót vásárolnál? Utazást tervezel? Lakásfelújításba vágtok bele?  Szükséged van még hozzá plusz pénzre? Add meg a Személyi kölcsön igénylés | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu) oldalunkon mekkora összeget szeretnél és mi megküldjük ajánlatainkat!

#KH #nyereség #ügyfélkör #Kate #biztosítás

KH

Forrás: www.mti.huHitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

benzin

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

OTP
otp

Az OTP folytatja a terjeszkedést

Csányi Sándor: folytatja a terjeszkedést az OTP. Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja.

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: nőhet a kereskedelmi ingatlanpiac

MNB: a gazdasági növekedéssel erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása. Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább

TOVÁBB OLVASOM »
kkv
KKV támogatás

KKV Technológia Plusz Hitelprogram

KKV Technológia Plusz Hitelprogram – GINOP Plusz- 1.4.3-24 A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének növelésére, termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtésére és bővítésére szolgáló

TOVÁBB OLVASOM »
benzin
üzemanyagár

A benzin drága Magyarországon

KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú

TOVÁBB OLVASOM »