HÍREK

Csökken a közbeszerzési eljárások értéke

Jelentősen visszaesett a közbeszerzési eljárások értéke 2023-ban

Tavaly 2869 milliárd forint összértékben folytattak le eredményes közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők. Ez alig kétharmada az előző évi rekord összegű 4590 milliárd forintnak, az eljárások száma azonban minimálisan emelkedett. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke mondta kedden a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A magyarországi ajánlatkérők 2023-ban 7964 közbeszerzési eljárást folytattak le, amely 70 darabbal haladja meg az előző évit – tette hozzá.

A közbeszerzési összérték visszaesését az építőipari beruházások csökkenése okozta, ezek értékben több mint 66 százalékkal 910 milliárd forintra estek. Az eljárások száma azonban csak minimálian csökkent, 2975 darabról 2918-ra – ismertette az elnök.

A beszerzési tárgyak szerinti megoszlásban, darabszámban az építőipari beruházások adták az összes közbeszerzés 36,7 százalékát. Az eljárások valamivel több mint egyharmada (35,3 százalék) volt árubeszerzés. Ugyanakkor az értéket tekintve e kategória aránya az előző évi kétszeresére, az összes megrendelés 41 százalékára nőtt. A közbeszerzési eljárások számának 28,0 százalékát, értékben a negyedét adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly – sorolta Kovács László.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások továbbra is jól teljesítenek

Kiemelte: a mikro-, kis- és közepes vállalkozások továbbra is jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken. A gazdasági nehézségek ellenére 100 eljárásból 80-at (80,3 százalék) a kkv-k nyertek el. Értékarányosan részesedésük 58,2 százalékra emelkedett az előző évi 50,1 százalékról. Ugyanakkor a kis cégek elnyert közbeszerzéseinek értéke a piac visszaesésével párhuzamosan a 2022-es 2302 milliárd forintról 1669 milliárd forintra csökkent.

A közbeszerzéseknél megvalósuló verseny intenzitását mérő mutatók közül a hirdetmény nélküli tárgyalásos (hnt) eljárások száma 2023-ban 251-re nőtt az előző évi 208-ról, de hosszú távon beleillik a 2015 óta tartó csökkenő trendbe, amikor még 3000 ezer felett volt a számuk – derül ki a hatóság éves jelentéséből.

Az uniós eljárásrendű egyajánlatos szerződések az összes eljárás 33,4 százalékát tették ki az előző évi 34,6 százalék után. Összegben viszont az arányuk közel 20 százalékponttal, 15,6 százalékról 34,6 százalékra emelkedett. Az utóbbi változást az energiahordozók piacán a beszerzési források szűkülésével magyarázta az elnök.

Követve az elmúlt évek tendenciáját a nemzeti eljárásrendben lefolytatott közbeszerzések között az egyajánlatos szerződések számának és értékének aránya is csökkent. Az előbbi 20,5 százalékról 15,1 százalékra, az utóbbi 11,5 százalékról 8,0 százalékra csökkent 2022-höz képest – mondta.

Átlagosan több ajánlat érkezett

Tavaly átlagosan 7,6 ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, vagyis egy eljárás esetén mintegy 8 ajánlatból lehetett kiválasztani a legjobbat. Ez az érték meghaladja az elmúlt öt év 6,6 darabos átlagát. Ez szintén a közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet erősödését jelzi – fogalmazott.

Az ellenőrzésről szólva A Közbeszerzési Hatóság elnöke kiemelte: tavaly 27 316 darab hirdetményre rekordszámú, 28 441 hiánypótlási felhívás jutott. A hatóság 100 alkalommal ellenőrizte közbeszerzések jogszerű teljesítését, összhangban éves ellenőrzési tervével. A lefolyatott ellenőrzések 46 százaléka építőipari beruházásokat, 29 százaléka árubeszerzést, 25 százaléka szolgáltatás-megrendelést érintett.

Tavaly csökkent a hatóság által kezdeményezett jogorvoslatok száma, ezzel ellentétesen viszont több eljárást indítottak gazdasági szereplők. Ez a piaci verseny intenzitását jelzi – fogalmazott Kovács László.

Összeségében a jogorvoslatok száma tavaly 12 százalékkal, 598-ra emelkedett. A kiszabott bírság összege a 2022-es 734 millió forintról 630 millió forintra csökkent – ismertette.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#közbeszerzési #eljárás #építőipari_beruházás #árubeszerzés

közbeszerzési

Forrás: www.mti.hu,  Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

gazdaság

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

mesterséges intelligencia
mesterséges intelligencia

Fontos a mesterséges intelligencia

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia. Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem  a mesterséges intelligencia alkalmazására nem képesek(MI). Azon médiavállalatok,

TOVÁBB OLVASOM »
családbarát
munkahely

Családbarát munkahelyek kialakítása

Hornung Ágnes: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására. Ismét pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakítására a családokért felelős államtitkárság. Közölte Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs

TOVÁBB OLVASOM »
építőipar
építőipar

Az építőipar termelése csökkent

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8%-kal csökkent az építőipar termelésének volumene. 2024 márciusában az építőipar termelésének volumene a nyers adatok

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
ingatlanpiac

Az ingatlanpiac erősödik

Az ingatlanpiac az év eddigi legerősebb hónapját zárta áprilisban. A magyarországi ingatlanpiac áprilisban az év eddigi legerősebb hónapját zárta. A becsült 11 200 adásvétel éves

TOVÁBB OLVASOM »