HÍREK

Csökken a közbeszerzési eljárások értéke

Jelentősen visszaesett a közbeszerzési eljárások értéke 2023-ban

Tavaly 2869 milliárd forint összértékben folytattak le eredményes közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők. Ez alig kétharmada az előző évi rekord összegű 4590 milliárd forintnak, az eljárások száma azonban minimálisan emelkedett. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke mondta kedden a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A magyarországi ajánlatkérők 2023-ban 7964 közbeszerzési eljárást folytattak le, amely 70 darabbal haladja meg az előző évit – tette hozzá.

A közbeszerzési összérték visszaesését az építőipari beruházások csökkenése okozta, ezek értékben több mint 66 százalékkal 910 milliárd forintra estek. Az eljárások száma azonban csak minimálian csökkent, 2975 darabról 2918-ra – ismertette az elnök.

A beszerzési tárgyak szerinti megoszlásban, darabszámban az építőipari beruházások adták az összes közbeszerzés 36,7 százalékát. Az eljárások valamivel több mint egyharmada (35,3 százalék) volt árubeszerzés. Ugyanakkor az értéket tekintve e kategória aránya az előző évi kétszeresére, az összes megrendelés 41 százalékára nőtt. A közbeszerzési eljárások számának 28,0 százalékát, értékben a negyedét adták a szolgáltatás-megrendelések tavaly – sorolta Kovács László.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások továbbra is jól teljesítenek

Kiemelte: a mikro-, kis- és közepes vállalkozások továbbra is jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken. A gazdasági nehézségek ellenére 100 eljárásból 80-at (80,3 százalék) a kkv-k nyertek el. Értékarányosan részesedésük 58,2 százalékra emelkedett az előző évi 50,1 százalékról. Ugyanakkor a kis cégek elnyert közbeszerzéseinek értéke a piac visszaesésével párhuzamosan a 2022-es 2302 milliárd forintról 1669 milliárd forintra csökkent.

A közbeszerzéseknél megvalósuló verseny intenzitását mérő mutatók közül a hirdetmény nélküli tárgyalásos (hnt) eljárások száma 2023-ban 251-re nőtt az előző évi 208-ról, de hosszú távon beleillik a 2015 óta tartó csökkenő trendbe, amikor még 3000 ezer felett volt a számuk – derül ki a hatóság éves jelentéséből.

Az uniós eljárásrendű egyajánlatos szerződések az összes eljárás 33,4 százalékát tették ki az előző évi 34,6 százalék után. Összegben viszont az arányuk közel 20 százalékponttal, 15,6 százalékról 34,6 százalékra emelkedett. Az utóbbi változást az energiahordozók piacán a beszerzési források szűkülésével magyarázta az elnök.

Követve az elmúlt évek tendenciáját a nemzeti eljárásrendben lefolytatott közbeszerzések között az egyajánlatos szerződések számának és értékének aránya is csökkent. Az előbbi 20,5 százalékról 15,1 százalékra, az utóbbi 11,5 százalékról 8,0 százalékra csökkent 2022-höz képest – mondta.

Átlagosan több ajánlat érkezett

Tavaly átlagosan 7,6 ajánlat jutott egy közbeszerzési eljárásra, vagyis egy eljárás esetén mintegy 8 ajánlatból lehetett kiválasztani a legjobbat. Ez az érték meghaladja az elmúlt öt év 6,6 darabos átlagát. Ez szintén a közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet erősödését jelzi – fogalmazott.

Az ellenőrzésről szólva A Közbeszerzési Hatóság elnöke kiemelte: tavaly 27 316 darab hirdetményre rekordszámú, 28 441 hiánypótlási felhívás jutott. A hatóság 100 alkalommal ellenőrizte közbeszerzések jogszerű teljesítését, összhangban éves ellenőrzési tervével. A lefolyatott ellenőrzések 46 százaléka építőipari beruházásokat, 29 százaléka árubeszerzést, 25 százaléka szolgáltatás-megrendelést érintett.

Tavaly csökkent a hatóság által kezdeményezett jogorvoslatok száma, ezzel ellentétesen viszont több eljárást indítottak gazdasági szereplők. Ez a piaci verseny intenzitását jelzi – fogalmazott Kovács László.

Összeségében a jogorvoslatok száma tavaly 12 százalékkal, 598-ra emelkedett. A kiszabott bírság összege a 2022-es 734 millió forintról 630 millió forintra csökkent – ismertette.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#közbeszerzési #eljárás #építőipari_beruházás #árubeszerzés

közbeszerzési

Forrás: www.mti.hu,  Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

közbeszerzési

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napelem

Kifizetések a Napenergia programban

Koncz Zsófia: hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban. Tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

Az MNB csökkentette az alapkamatot

Kamatdöntés – Az MNB 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal 9,00 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő

TOVÁBB OLVASOM »
elektromos autó
elektromos autó

Magyarországon a BYD – beruházás

Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy

TOVÁBB OLVASOM »
MNB
MNB

MNB: 300 MRD Ft védi a bankrendszert

MNB: háromszáz milliárdos betétbiztosítási, szanálási vagyon védi a bankrendszer biztonságát A  pénteki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette: a banki betéteseket védő Országos Betétbiztosítási

TOVÁBB OLVASOM »
program
mezőgazdaság

A földértékesítési program folytatódik

AM: tovább folytatódik a földértékesítési program Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján. A földértékesítési program

TOVÁBB OLVASOM »
4iG
4iG

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG

TOVÁBB OLVASOM »