HÍREK

4iG: Új vállalatban az űrtechnika

Önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját a 4iG

A novemberben bejelentett transzformációval összhangban önálló holding társaságba vonja össze űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG Nyrt.A tőkepiaci társaság az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizációval foglalkozó cégeinek részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG Space and Technology Zrt.-be (4iG S&T Zrt.) apportálja.

A tájékoztatás szerint a 4iG S&T Zrt. közvetlen tulajdonosa lesz

  • a Rotors and Cams Zrt.-nek,
  • a RAC Antidrone Zrt.-nek,
  •  a Hungaro DigiTel Kft.-nek,
  • a Spacecom Ltd.-nek,
  •  a CarpathiaSat Zrt.-nek,
  • valamint az akvizíció lezárását követően a REMRED Zrt.-nek.

A társaság az új holdingvállalatának alapításával egy időben bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről.
A közel 50 éves űrmérnöki szaktudást és tapasztalatot egyesítő magyar űripari vállalat a világ vezető űrügynökségeinek partnere, illetve beszállítója.

A REMRED Martonvásáron tavasszal egy 4000 négyzetméter űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi. Az Európában egyedülálló moduláris technológia alkalmas lesz a legfeljebb 400 kilogramm tömegű műholdak összeszerelésére is – írták. A beruházás várhatóan 85 magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt.

Az akvizícióval, illetve űripari és technológiai portfóliójának vertikális integrációjával a 4iG egyedülálló szereplővé válik a közép-kelet-európai piacon. Az űrtechnológiai központ megvalósításával pedig bővíti tevékenységi körét és informatikai, valamint távközlési szolgáltatásokat követően a nemzetközi gyártói piacra is belép.

A gyártási kapacitás megteremtésével a cégcsoport képes lesz saját fejlesztésű és úttörő technológiák előállítására. Amelyek közvetlenül hozzájárulnak a földmegfigyelési képességek fejlesztéséhez. Műholdas összeköttetések megteremtéséhez, illetve a modern hadviselés digitalizációjához, különös tekintettel az EU és NATO tagországok igényeire.

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a REMRED társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, Sárhegyi István lesz. Munkáját vezérigazgató-helyettesként Yon Rosenberg, a SpaceCom globális műholdüzemeltető vállalat korábbi igazgatója segíti.

“Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látunk. A műholdak fejlesztése és gyártása, a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs és földmegfigyelési szolgáltatások, az UAV (pilóta nélküli légi jármű) és drónellenes technológiák, valamint a védelmi szektor digitalizációja olyan innovatív területek, amelyek tovább erősítik vállalatcsoportunk technológiai képességeit. Összhangban állnak a Rheinmetallal közösen kidolgozott céljainkkal és stratégiánkkal” – idézte a közlemény a 4iG elnökét Jászai Gellértet.

A 4iG közlése szerint a REMRED akvizíció jól illeszkedik a Rheinmetall AG-val tavaly novemberben bemutatott középtávú stratégiába. Amely kiterjed az űripar, a védelmi digitalizáció, az autonóm repülőgépek gyártása, illetve drónelhárítás területére.

A két cég együttműködése terveik szerint 1,7-2,3 milliárd euró bevételt jelenthet a következő legfeljebb öt évben.
A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A  papír legmagasabb árfolyama az elmúlt egy évben 880 forint, a legalacsonyabb 611 forint volt, kedden 795 forinton zárt.

Vállalkozásod fejlesztéséhez partnert keresel? Üzleti terv készítés, hitelkérelem összeállítása szakértői segítséggel könnyebb! Látogass el weboldalunkra és jelezd igényedet a Kapcsolat | ZöldSzéchenyiKártya (zoldszechenyikartya.hu)  vagy a Kapcsolat | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) menüpontokban vagy hívj bennünket a 30-373-2000, 30-342-6308-as telefonszámokon.

#4iG #űrkutatás #műhold #REMRED

4iG

Forrás: www.mti.hu,  Hitel, hitelprogram megoldások | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

 

4iG

MEGOSZTÁS

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE ÉS ÉRTESÜLJ ELSŐK KÖZÖTT SZOLGÁLTATÁSAINKKAL KAPCSOLATOS ÚJDONSÁGOKRÓL!

Egy hírlevél naprakész információkkal lehet hasznos, ezért fontos számunkra, hogy minél frissebb és szakmai információkhoz jussanak ügyfeleink, partnereink a hetente készülő hírlevelünk által.  Köszönjük, ha feliratkozol hírlevelünkre!

KORÁBBI HÍREK

termék
termék külkereskedelem

Termék-külkereskedelmi többlet

Márciusban 1,6 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, februárhoz képest az export és az import kiigazított volumene egyaránt 2,0%-kal csökkent. 2024. márciusban a  termék kivitel

TOVÁBB OLVASOM »
turizmus
turizmus

MTÜ: forgalmas volt a Pünkösd

MTÜ: az év eddigi legforgalmasabb hosszú hétvégéje volt a pünkösdi. Mintegy 280 ezer vendég csaknem 530 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a pünkösdi

TOVÁBB OLVASOM »
bankrendszer
MNB

MNB: stabil a magyar bankrendszer

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer. A magyar bankrendszer továbbra is stabil, sokkellenálló-képessége erős, ugyanakkor a tavalyi kiemelkedő jövedelmezőség után a profitja 2024-ben csökkenni

TOVÁBB OLVASOM »